Solarni paneli postavljeni na groblju u Hrvatskoj 1Foto: Grad Osijek

Grad Osijek u Hrvatskoj završio je solarni sistem na krovu zgrade na Centralnom groblju. Objekat će pokrivati 70 odsto svoje potrošnje električne energije.

Fotonaponski objekat je jedan od skoro dvadeset u gradskoj floti uključujući i one u vrtićima, školama i bazenima, prenosi portal Balkan Green Energy News.

Do sada su postavljene solarne elektrane na zgradama Srednjoškolskog igrališta, Poslovnog inkubatora BIOS, vrtića Sarvaš, Latica, Ivančica i Mak, Vodovoda Osijek, Doma kulture, sportskih dvorana Jug 2 i Zrinjevac, streljane Pampas, opštinskih bazena i osnovnih škola Ljudevit Gaj, Vijenac i Tin Ujević, saopcšeno je iz Grada Osijeka.

Investicija u Centralno groblje vredna je skoro 102.000 evra, od čega je 40 odsto pokrio Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost (FZOEU).

Solarni paneli postavljeni na groblju u Hrvatskoj 2
Foto: Grad Osijek

Gradonačelnik Ivan Radić je napomenuo da će fotonaponska elektrana značajno smanjiti račune za struju gradskog operatera groblja Ukop, jer će proizvoditi oko 70 odsto električne energije potrebne za svoju delatnost. Ušteda se procenjuje na 18.000 evra godišnje.

Osijek je dve godine zaredom osvojio titulu hrvatskog Eko grada.

Solarni sistemi na 18 objekata u vlasništvu su lokalne vlasti i oni su u velikoj meri doprineli ostvarenju, naglasio je on.

Radić je objasnio da objekti proizvode 70 odsto električne energije koju troše objekti.

Grad takođe planira da investira u energetsku obnovu svojih zgrada. Za renoviranje vrtića u Mačkamamskom okrugu obezbedila je 900.000 evra. Na zgradi će biti postavljena i solarna elektrana. Jedna takva instalacija planirana je i za zgradu Dečjeg pozorišta, dok je dokumentacija spremna za solarne panele i za još devet osnovnih škola.

Vedran Novokmet, generalni direktor Ukopa, rekao je da je investicija posebno važna jer je zgrada na Centralnom groblju najveći potrošač energije. S obzirom na godišnju uštedu i ulaganje, očekuje se da će se isplatiti za 40 meseci, otkrio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari