Predsedništvo BiH usvojilo izveštaj o razgraničenju sa Srbijom 1Foto: Danas/J. Stanković

Predsedništvo Bosne i Hercegovine danas je jednoglasno usvojilo izveštaj Državne komisije za granicu BiH o razgraničenju sa Srbijom i predlog konkretnih zaključaka, objavio je sarajevski portal Kliks.

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović predložio je da na današnjoj sednici bude razmotren izveštaj Državne komisije za granicu BiH, u vezi sa državnim razgraničenjem između BiH i Srbije, sa predlogom konkretnih zaključaka.

Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije odnosi se na regulisanje međudržavne granice, odnosno na potpisivanje Ugovora o državnoj granici.

U izveštaju se navodi da bi se potpisivanjem Ugovora o državnoj granici između BiH i Srbije „omogućila demarkacija državne granice između dve zemlje i potvrdilo da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja“.

Granični sporovi BiH i Srbije uglavnom se svode na probleme razgraničenja na reci Drini.

Članovi Predsedništva su se danas izjašnjavali i o inicijativi da Savetu ministara BiH i parlamentu BiH bude predloženo usvajanje Zakona o gasu na državnom nivou.

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva, Denis Bećirović i Željko Komšić, glasali su za tu inicijativu, dok će predsedavajuća Predsedništva, srpska članica Željka Cvijanović o tom pitanju verovatno tražiti izjašnjavanje Skupštine Republike Srpske, budući da je glasala protiv.

Stav predstavnika Republike Srpske je da energetika spada u nadležnosti entiteta.

Na sajtu Predsedništva BiH ove informacije nisu objavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.