Da li će se ukloniti table "Dobro došli u Republiku Srpsku" na ulazima u BiH? 1Foto: Dejana Majstorović

Na nekoliko graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini, na ulazu u zemlju, putnike već godinama dočekuje tabla sa natpisom „Dobro došli u Republiku Srbiju“ na bosanskom i engleskom jeziku.

Predsednica Federalnog parlamenta Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) je tokom mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pokrenula inicijativu za uklanjanje nelegalno postavljenih velikih tabli na ulazima u BiH, navodeći primer GP Zupci u Trebinju.

Zatim je pitala da li će institucije početi da rade svoj posao i ukloniti ih.

Tadašnji ministar saobraćaja i komunikacija BiH Vojin Mitrović izjavio je da je jedina tabla koja se može nalaziti u zoni graničnog prelaza ona sa natpisom „Bosna i Hercegovina“, imenovao je Direkciju za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH kao odgovorno za njegovo uklanjanje.

Međutim, dolaskom nove vlade i nove ministrice saobraćaja i komunikacija BiH Edine Forte, ovo pitanje bi trebalo ponovo biti aktualno.

Marinković-Lepić sada kaže da će svoju inicijativu samo „preneti“ stranačkim kolegama koji su ostali u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (Predrag Kojović i Sabina Ćudić) i da će nastaviti da insistira na rešavanju ovog problema.

„Sada imamo novi Savet ministara i našeg ministra saobraćaja i veza. To treba rešiti, ali pre toga treba utvrditi ko je tačno nadležan, s obzirom da smo ranije imali slučaj prenošenja odgovornosti sa jedne institucije na drugu“, rekla je ona za Klik.ba.

Pre dve godine iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija su joj rekli da su nadležni Direkcija za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo sigurnosti.

„Potrebno je tačno utvrditi o kojoj je graničnoj zoni reč i šta je dozvoljeno na oznakama na ulazu i izlazu iz Bosne i Hercegovine“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.