Preminula Silvija Luks, poznata televizijska novinarka i urednica 1Foto: YouTube/Printscreen/Giga Moravac

Umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih decenija, javlja Hrvatsko novinarsko društvo.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri bila je novinarka, urednica, voditeljka, a obavljala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji. Pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva.

Silvija Luks rođena je 1944. u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu, prenosi Nova.rs pozivajući se na Jutarnji list.

Od rane mladosti zanima je javni nastup te je kao studentkinja učestvovala na takmičenju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobedila.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Zagrebačkog univerziteta (1973.), a nastavila je školovanje u Parizu gde je na Sorboni tekla i diplomu postdiplomskih studija.

U međuvremenu, celo vreme se bavi i novinarstvom u kojem je aktivna još od srednje škole. Već s dvadeset godina je na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljka , a potom prelazi na Televiziju Zagreb.

Sedamdesetih godina je dopisnica iz Angole, potom kao autorka učestvuje u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura src, Moja zemlja i dr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.