Proganjani ruski profesori otvaraju fakultet na Cetinju, jedan od osnivača Ljubomir Filipović 1Foto: cdm.me

U Crnoj Gori se otvara prvi Fakultet liberalnih nauka i umetnosti, od strane univerzitetskih profesora sa proganjanih fakulteta u Rusiji. Ljubomir Filipović, crnogorski politikolog i izvršni koordinator Građanske inicijative “21.maj” jedan je od osnivača novog fakulteta, prenosi CDM.me.

U prekjučerašnjem članku u ruskoj opozicionoj Novoj Gazeti najavljeno je formiranje ovog fakulteta od strane Ksenije Lučenko, bivše dekanice Fakulteta medija i komunikacije sa prestižne Moskovske škole društvenih i ekonomskih nauka, popularne Šanjinke.

Ovaj privatni univerzitet osnovan je 1995. godine od strane poznatog ruskog naučnika Teodora Šanjina, uz pomoć Soroševe fondacije i podrške britanske vlade.

Fakultet poslednjih godina trpi pritiske Putinovog režima, a rektor Sergej Zujev je uhapšen i u istražnom zatvoru se nalazi već više od godinu dana.

Mnogi od profesora ovog i drugih liberalnih univerziteta proglašeni su stranim agentima u skladu sa ruskim zakonom, i jedan deo njih emigrira ili traži način da emigrira u Evropu.

Filipović kaže da su se odlučili da fakultet osnuju na Cetinju.

“ Mislim da Crna Gora treba da prigrli ovaj projekat. Pre svega politički, jer se dolaskom liberalne ruske inteligencije u Crnu Goru stvaraju antitela protiv malignog uticaja Kremlja”, rekao je Filipović.

Sa druge strane, dodaje on, dolazak stručnih i krestivnih ljudi i velikig broja studenata može samo obogatiti Cetinje i Crnu Goru.

“Počinjemo skromno uz podršku USRF fondacije osnovane od strane američke vlade. U narednim danima ćemo održati pres konferenciju i detaljno obavijestiti o planovima i budućem radu fakulteta”, zaključio je Filipović u izjavi za CdM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.