Protest i podrška Matiji Bećkoviću u Nikšiću, protest i u Podgorici 1Nikšić, protest protiv manjinske vlade, podrška i protest zbog Matije Bečkovića Foto: rtcg.me

Grupa građana okupila se večeras ispred zgrade Opštine Nikšić u znak protesta zbog mogućeg formiranja manjinske vlade, a nakon obraćanja Momčila Vukosavljevića građani su krenuli ka Pozorištu gdj će dati podršku Matiji Bećkoviću, koji je večeras gost književne večeri, javlja dopisnik RTCG.

Ispred zgrade pozorišta nalazi se kordon policije zbog navodne najave okupljanja pripadnika Komitskog pokreta u znak protesta protiv književne večeri Bećkovića.

Policija je razdvojila dve grupe i nije dozvolila da dođe do direktnog kontakta.

Pripadnici Komitskog pokreta su zahtevali da uđu u zgradu pozorišta, što im policija nije dozvolila zbog mogućeg sukoba.

Do sada je održano nekoliko protesta, a nije poznato ko je zvanični organizator.

Od partija parlamentarne većine, proteste su podržale Demokrate, Ujedinjena Crna Gora i Prava Crna Gora, kao i dio ministara u Vladi.

Protest i u Podgorici: „Glasove kradu za DPS vadu“

U Podgorici je večeras održan novi protest protiv najave izglasavanja nepoverenja aktuelnoj vladi i mogućeg formiranja manjinske vlade koju je inicirala URA Dritana Abazovića.

Među građanima koji su šetali od Hrama Hristovog Vaskrsenja do zgrade skupštine, bili su poslanici Demokratske Crne Gore predsednika parlamenta Alekse Bečića, a na čelu kolone istaknuta je parola – “glasove kradu za DPS vladu”.

Predsednik Partije penzionera, invalida i restitucije Momo Joksimović, koji je deo koalicije okupljene oko Demokratske Crne Gore, pozvao je lidere partija na vlasti da nađu rešenje unutar parlamentarne većine.

“U suprotnom, razočaraćete građane, paralisaćete državu, to vam se o glavu može obiti. Nije smak sveta u novom premijeru, novoj vladi, oni su nebitni, bitni su i važni građani koji su obespravljeni, obespitani i poniženi, pokradeni. Ako nema rešenja, mogu i novi izbori, ali po ustavnim pravilima, kako bismo dobili konačno narodnu skupštinu, čije poslanike će neposredno birati gradjani po imenu i prezimenu, na otvorenim listama”, istakao je Joksimović.

Na protestu se moglo čuti i skandiranje – “uzeo si pare, Dritane”.

Moguće obaranje Krivokapićeve vlade pokrenulo je proteste pristalica dela partija vladajuće većine, okupljene oko Demokratske Crne Gore Alekse Bečića i premijera Krivokapića.

Najjači savez unutar vladajuće većine, Demokratski front, za sada se uglavnom drži po strani i ne učestvuje na protestima.

DF je, međutim,  saopštio da će organizovati proteste ukoliko Socijalistička narodna partija (SNP) napravi bilo kakav dogovor sa Demokratskom partijom socijalista predsednika Mila Djukanovića.

DPS je saopštila da će podržati inicijativu za smenu vlade Krivokapića, a mesecima unazad se spekuliše da je dogovoreno da oni podrže manjinsku vladu u koju bi pored URA Dritana Abazovića i manjina ušao i SNP.

SNP je bitan jer ukoliko obezbede njihovu podršku imaju 49 od 81 poslanika u parlamentu, koliko je potrebno za imenovanja u sudstvu i tužilaštvu, što je uslov za napredak u pregovorima sa Evropskom unijom.

Šetnja Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog (foto: rtcg.me) Šetnja Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog (foto: rtcg.me)

SCP protiv manjinske vlade

Srpska pravoslavna crkva, kojoj je blizak Krivokapić i većina ministara, saopštila je da ne podržava formiranje manjinske vlade.

Nakon što su opozicioni poslanici predali novu inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, Krivokapić je podneo inicijativu za skraćenje mandata skupštini kako bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Rasprava u parlamentu zakazana je za 4. februar, a Socijalistička narodna partija najavila je da će se do tada izjasniti o mogućem ulasku u manjinsku vladu sa Abazovićevim Građanskim pokretom URA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.