Protest osoba sa invaliditetom u Sarajevu 1Sarajevo Foto: Jelena Diković/Danas

U Sarajevu su danas protestovala udruženja osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH zbog nepovoljnog društvenog položaja i nezadovoljstva predloženim zakonskim rešenjima koja regulišu njihov status.

Protest ispred zgrade Federacije BiH je simbolično počeo u minut do 12.

Unija udruženja osoba sa invaliditetom je upozorila da su osobe sa invaliditetom diskriminisane, da se tretiraju kao građani trećeg reda, i zahtevaju da im se uplati jednokratna novčana pomoć, kakva je data u državnoj službi u iznosi od 1,080 konvertibilnih maraka (oko 550 evra).

Od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predstavnici Unije su tražili hitne pregovore da bi se pripremio novi nacrt Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom, koji bi bio usvojen najkasnije do 1. maja sledeće godine.

Zahtevaju i da osnovica za obračun ličnih invalidnina i naknade za pomoć i negu drugog lica bude 50 posto prosečne plate u Federaciji BiH, a traže i isplatu jednokratne novčane pomoći, kao i donošenje zakona kojim će se uvesti registri dece s teškoćama u razvoju i osoba sa neratnim invaliditetom.

S protesta je upućen i zahtev da se pri Vladi Federacije BiH formira Kancelarija pravobranilaštva za decu s teškoćama u razvoju i osobe sa neratnim invaliditetom, u kojoj bi bile zaposlene upravo osobe sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari