Pupovac: Nakon analize biće reakcije na popis stanovništva, prema kojem je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 odsto 1foto (BETAPHOTO/HINA/Mladen VOLARIĆ)

Predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je danas da će SNV reagovati na popis stanovništva prema kojem je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 odsto nakon što naprave analizu i vide je li sve bilo u skladu s propisima.

„Nakon što napravimo analizu i vidimo pojavljuju li se i koliko slučajevi koji upućuju na moguće nepravilnosti koje smo do sada videli, tada ćemo reagivati. Zasad taj posao još nije gotov, ali uskoro će biti“, rekao je Pupovac medije nakon komemorativnog skupa u selu Glušci u organizaciji SNV.

Pupovac je, kako javlja Hina, dodao kako nisu imali procene broja Srba koji žive u Vukovaru i da samo gledaju jesu li stvari sprovedene u skladu s pravilima i je li popis realizovan bez pritisaka i negativne kampanje.

„Ono što nas samo brine je to da su neki ljudi imali cilj i misiju da taj broj Srba mora biti ispod onog postotka koji je bio pre 10 godina“, naglasio je Pupovac.

On je potvrdno odgovorio na pitanje da li imali bilo kakve dojave u vezi nepravilnosti i istaknuo kako nisu jedini koji vide da u ovom popisu ima mesta koja su nepouzdana, gde razlika o broju koliko ima pripadnika srpske zajednice, a koliko ih je popisano „poprilična“.

Pupovac je komentarisao i subotnju izjavu predsednika Zorana Milanovića koji je rekao kako je priča predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Hrvatska „ne mari za srpsku decu“ stradalu u Oluji „postala nepodnošljivo gadljiva“.

„Ako čovek ne može imati empatije za stradanje drugih ljudi, onda se treba barem suzdržati od toga da pokazuje da je nema. Žrtve su žrtve, bez obzira bila hrvatska, srpska ili neka treća i treba barem zadržati dostojanstven odnos prema ljudima koji su stradali, ako već nema osobnosti ni interesa da pokaže empatiju“, ocenio je Šupovac Milanovićevu izjavu.

Na pitanje slaže li se s odlukom hrvatske Vlade da ne priznaje suđenje hrvatskim pilotima u Beogradu u kontekstu optužnice protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva zbog ratnih zločina tokom Oluje, Pupovac je rekao da taj problem neće biti rešen ako se ne bude razgovaralo između pravosudnih vlasti u Beogradu i Zagrebu, već će samo doneti loše odnose između dve države i veće brige ljudima kojih se to tiče.

Pupovac je danas učestvovao na komemorativnom skupu u selu Glušci kraj Metkovića povodom obeležavanja 23. septembra 1944. kada je oko 90 meštana tog sela, među kojima i deca, deportovano u Jasenovac.

Skupu je prethodio parastos za žrtve koje je prevodio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.