Ratni komandant pravosnažno oslobođen optužbi za zločine nad pripadnicima JNA 1Foto: Stefana Savić

Apelaciono odeljenje Suda BiH potvrdilo je oslobadjajuću presudu u slučaju ratnog komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine BiH Dragana Vikića, koga je je Tužilaštvo BIH teretilo za ratne zločine nad pripadnicima nekadašnje JNA.

Sud BiH je odbio žalbu Tužilaštva BiH, ocenivši je kao neosnovanu.

Bivši komandant Specijalne jedinice MUP RBiH Dragan Vikić je presudom izrečenom 21. aprila ove godine oslobodjen optužbe da je znao ili mogao znati da se njegovi podredjeni spremaju počiniti ubistva osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Prema navodima optužnice, osam pripadnika bivše JNA u aprilu 1992. godine bilo je zarobljeno iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Oni su posle zarobljavanja dovedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gde su protivno Ženevskim konvencijama ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

Posle ubistva, njihova tela su sklonjena i odvezena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

U optužnici se navodi i da su djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih pronadjeni, a za ostalima se još traga.

Posle donošenja prvostepene presude Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu, navodeći razloge zbog kojih su smatrali da su „paragrafi presude nastali kao rezultat pogrešno utvrdjenog stanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.