Rusija podržava pozive na formiranje Herceg-Bosne 1Foto: N1

Na ruski uticaj u BiH u proteklih mesec dana intezivno upozoravaju najviši zvaničnici EU, SAD-a i NATO navodeći da se to ne može ignorisati i da se mora brže delovati.

Kao glavnog eksponenta prokremljenske politike označili su Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića od koga se u Evropskom parlamentu nedavno tražilo da se distancira od Dodika sve dok on jasno ne osudi rusku agresiju na Ukranijinu, ukazuju vijesti.ba, dodajući da Čović to ipak nije uradio.

To bi, kako pišu, trebalo da “otvori oči” međunarodnoj zajednici da jasno vidi da osim projekta samostalnosti RS-a, Rusija hrani i ohrabruje težnje HDZ-HNS da krene putem pravljenje svoje teritorijalne jedinice na onim područjima gde žive većinski Hrvati.

Portal podseća da su pre nekoliko mjeseci Dodik i Čović prizivali Rusiju „da se snažnije uključi u pregovore oko BiH“. Radilo se o predlogu medijacije u koju bi osim Rusije, bile uključene još i Srbija i Hrvatska, te Turska kojoj je bila namenjena uloga “starijeg brata” u odnosu prema Bošnjacima.

Takva ideja odbijena je u startu od probosanskih snaga, odnosno lidera SDA Bakira Izetbegovića jer je, ukazuju, bilo jasno da bi takav vid razgovora nesumnjivo vodio BiH u zagrljaj ruske geopolitičke interesne sfere.

A HDZ je zapravo pravi primer šta to znači. Naime, Čovićeva stranka i Rusija imale su identičan stav po pitanju (ne)slanja Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel, potom protivljenju HDZ-a inicijativi za dinamiziranje aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu prema punopravnom članstvu u NATO savezu te protivljenje vetu na odluku NSRS po pitanju Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a.

S druge strane Rusija je bila snažni zagovornik izmena Izbornog zakona na principu konstitutivnosti.

S toga i ne čudi, ukazuje se, što se u diplomatskim krugovima može čuti da ruska ambasada u BiH podržava sve one koji u javnosti zagovaraju dalju eskalaciju krize kroz pozivanje na formiranje Herceg-Bosne, kako je to danas uradila Udruženje hrvatskih vojnih invalida (HVIDRA).

Rusi bi, navodno, podržali formiranje Herceg – Bosne u okviru Bosne i Hercegovine sa Mostarom kao glavnim gradom.

Za očekivati je, zaključuje se, skori radikalni potezi HNS-a koji će za cilj imati eskalaciju krize u BiH, a koraci bi mogli ili su već sve brži i snažniji kako se zaoštravaju odnosi između Rusije i NATO-a zbog ruske agresije na Ukrajinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.