Ruski ambasador u BiH: Bećirović će se "sramiti svoji izjava o Ukrajini kada stekne više mudrosti" 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov oštro je danas kritikovao izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ocenivši da će se Bećirović „sramiti svoji izjava o Ukrajini kada stekne više mudrosti“.

„Ubeđen sam da će se Bećirović, s obzirom na to da je još mlad političar, kad bude stekao više mudrosti posramiti današnjih reči – prizemnih, ali apsolutno neistinitih i u formalnom i u providentnom smislu“, rekao je Kalabuhov.

On je na zvaničnoj stranici ruske ambasade u BiH naveo da Bećirović, prema Ustavu BiH, nema pravo da govori u ime svih građana u BiH, pa ni svih Bošnjaka, ističući da je „sve više uveren da ovaj političar na izborima nije pobedio glasovima podrške, već onih koji su bili protiv drugog kandidata“.

„Od osobe koja pokušava da operiše pravnim pojmovima mogla bi se očekivati dublja, objektivnija i konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini, kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije. Umesto toga, samo je ponavljanje licemernih zapadnjačkih slogana“, naglasio je Kalabuhov.

Dodao je da „značajan broj Bošnjaka s kojima svakodnevno komunicira razume šta se dešava i Rusiji želi pobedu nad neonacističkim režimom u Kijevu, koji neguje Zapad“.

Ruski ambasador je naglasio da Bećirovićev stav doživljava isključivo kao njegovo mišljenje.

Bećirović je povodom godišnjice ruske invazije na Ukrajinu saopštio da snažno osuđuje politiku predsednika Rusije Vladimira Putina, pozvavši na „okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, uspostavljanje mira i poštovanje međunarodnog prava“.

„Kao član Predsedništva BiH, još jednom osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u BiH dobro znamo šta donosi agresija i rat i koliko je važan mir“, napisao je Bećirović.

On je pružio podršku predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i narodu Ukrajine.

„BiH se zajedno sa slobodnim i demokratskim svetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu“, naveo je Bećirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.