SAD očekuju da Crna Gora bude okrenuta ka Zapadu, poručio Eskobar u Podgorici 1foto(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Saša Matić/MO)

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom tri dana posete Crnoj Gori poslao je jedinstvenu poruku – SAD podržavaju suverenu i građansku Crnu Goru i borbu protiv korupcije.

Iz poruka koje je preneo crnogorskim zvaničnicima može se takođe zaključiti da SAD vide Crnu Goru, članicu NATO, okrenutu ka Zapadu.

Time je, čini se, Eskobar jasno stavio do znanja koje snage u vladajućim redovima će imati nedvosmislenu podršku SAD.

Poslednjeg dana posete Crnoj Gori, Eskobar je iza zatvorenih vrata razgovarao sa potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem i predsednikom pokreta URA. Kako je Abazović obavestio javnost porukom na Tviteru – „Crna Gora ima ogromnu podršku američke administracije za rad bezbedonosnog sektora u najsloženijim operacijama. Dokazano je ono što tvrdimo. Valjda je to sad svima jasno“.

Ostaje da se vidi da li su svi konstuenti vlasti jasno razumeli poruku Eskobara, čija je poseta bacila u drugi plan ultimatum svojstven Demokratskom frontu (DF) a koji je istekao danas u podne do kada je trebalo da se svi u vladajućoj većini izjasne o rekonstrukciji Vlade.

Istoveremeno danas zaseda i crnogorski parlament, nakon višemesečne blokade rada te institucije do koje je došlo kada je DF u junu zatražio izbor nove Vlade ili prevremene izbore, na čemu insistira i sada.

Sednica Skupštine Crne Gore na kojoj su poslanici raspravljaju o izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi, počela je žustrom raspravom i međusobnim optužbama poslanika vladajuće većine.

Ono što je sigurno jeste da popisa, na kojem je najviše insistirao DF, ove godine neće biti, što je Eskobar poručio i tokom susreta sa predsednikom parlamenta Aleksom Bečićem. Eskobar smatra da bi popis stanovništva u ovom trenutku mogao da izazove ozbiljne tenzije.

Posle susreta sa Eskobarom premijer Zdravko Krivokapić sazvao je konferenciju za medije na kojoj se moglo čuti da neće podneti ostavku na funkciju, da sa američkim diplomatom nije razgovarao o manjinskoj vladi kao i da je nezadovoljan radom tri ministra koji po njemu zaslužuju da budu smenjeni.

Kako piše Pobjeda reč je o Sergeju Sekuloviću, ministru unutrašnjih poslova, šefu diplomatije Đorđu Raduloviću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću.

Premijer je, kako se navodi, u sukobu sa Sekulovićem još zbog dešavanja na Cetinju tokom ustoličenja vladike Joanikija, pošto je odbio da predloži smenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Sekulović je takođe u noći između 4. i 5. septembra odbio obavezujuće uputstvo premijera, nakon čega je Krivokapić zatražio njegovu ostavku, pa i smenu.

Premijer nije zadovoljan ni efektima rada ministra spoljnih poslova.
Radulović se, kažu, često suprotstavlja nekim stavovima Krivokapića tokom sednica Vlade, kada je reč o platformama za posete zvaničnika, piše Pobjeda.

I ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je u konstantnom sukobu sa ,,pretorijanskom gardom“ Krivokapića, uticajnim ministrima finansija i ekonomskog razvoja Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem. Bojanić se, ukazuju, zamerio Spajiću i Milatoviću zbog protivljenja projektu ,,Crna Gora radi“, ali i zbog različitih pogleda na neke kadrovske poteze koje su Spajić i Milatović povukli.

Rama Krivokapiću obećao helikopter

Premijer je na pomenutoj konferenciji odgovarajući na pitanje da li je tačna tvrdnja premijera Albanije Edija Rama izrečena tokom njihove zajedničke večere sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu da Crna Gora neće u „Otvoreni Balkan“ jer će sledeće godine biti članica EU, Krivokapić kaže da je tada kazao da će Crna Gora biti u EU 2024. gde će zameniti Veliku Britaniju. “Ako i to ispunite, ja ću vam lično kupiti helikopter” obećao mu je kaže Rama.