Samanta Pauer donosi važne poruke iz SAD 1foto EPA-EFE/Greg Nash / POOL

Samanta Pauer, administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) stiđe danas u višednevnu posetu BiH tokom koje će potvrditi opredeljenost SAD-a za partnerstvo sa građanima ove zemlje pri njihovim nastojanjima da izgrade demokratsku i prosperitetnu budućnost, prenose sarajevski mediji.

“Tokom posete, administratorka će sarađivati ​​sa USAID-ovim lokalnim nevladinim partnerima u oba entiteta i iz svih većih etničkih grupa. Sastaće se sa vladinim zvaničnicima, aktivistima civilnog društva i omladine, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživelima iz rata u BiH.

Svi njeni angažmani će naglasiti snažnu predanost Sjedinjenih Država podsticanju pomirenja, suprotstavljanju korupciji, podticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava, te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH”, navodi se u saopštenju.

Njena poseta dolazi u vreme pojačanih tenzija i retorike, a pred dolazak u Sarajevo razgovarala je sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Razgovarano je o trenutnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti preduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.

Pauer je potvrdila podršku Sjedinjenih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primeni svih neophodnih ovlašćenja, uključujući i Bonska ovlašćenja, do potpunog spovođenja Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterijume za funkcionisanje bez međunarodne supervizije.

Pauer i Šmit su se saglasili da prosperitetna budućnost BiH zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi sproveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.