Senator Marfi: Severna Makedonija treba da promeni ustav radi ulaska u EU 1Foto: FoNet/Kris Marfi

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas u Skoplju da Severna Makedonija treba da preduzme neophodne korake i sprovede promene ustava, kako bi bila primljena u Evropsku uniju (EU).

„Ove ustavne izmene, koje su tehničke, jasna su mogućnost da Severna Makedonija uđe u red za prijem u EU“, rekao je Marfi na zejedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Američki senator je istakao da zvanični Vašinton prati izbor koji će Severna Makedonija napraviti u nekoliko narednih meseci i ocenio da bi nesporovođenje ustavnih izmena imalo uticaj na odnose sa SAD.

Kako je istakao Kris Marfi, ako Severna Makedonija postane deo Unije, to će dodatno povećati američke investicije, baš kao što se to desilo nakon ulaska u NATO.

Severna Makedonija je u julu prošle godine počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja mora da do završetka skriniga, koji se očekuje u novembru, unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija nema neophodnu podršku makedonske opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari