Severna Makedonija obaviće 2. juna strateški dijalog sa SAD kao prva zemlja regiona 1Foto: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani najavio danas da će 2. juna u Vašingtonu biti održan srarateški dijalog Severne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država.

On je istakao da će Severna Makedonija biti prva država Zapadnog Balkana koja će održati strateški dijalog sa SAD, „što je veliki diplomatski uspeh, ali i važan deo ispunjavanja strateških interesa u skladu sa evroatlantskim kursom zemlje“.

„Strateški dijalog Severne Makedonije i SAD je potvrda čvrstog saveza dve zemlje i istovremeno važan forum koji će obezbediti unapređenje strateškog partnerstva, jačanje saradnje, a na neki način i podizanje bilateralnih odnosa na jedan viši nivo“, rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, strateškim dijalogom Skoplje u Vašington ulaze u novu fazu izgradnje odnosa, što je posebno važno ne samo za Severnu Makedoniju već i za region u celini, posebno u kontekstu aktuelnih bezbednosnih pretnji.

„Istovremeno, to je izraz naših zajedničkih napora da ojačamo veze i promovišemo zajedničke vrednosti za demokratski razvoj i stabilnost u regionu, koji je sastavni deo evroatlantske zajednice“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani.

„Potrebno je da se Sofiji kaže da je dosta“

Osmani je ocenio i da je vreme da Bugarska do leta ukloni veto i omogući početak pregovora Skoplja sa EU da bi se spasli odnosi te dve susedne zemlje.

On je novinarima rekao da je rešavanje spora Sofije sa Skopljem do junskog samita EU možda jedina i poslednja šansa da se spasu odnosi Severne Makedonije i Bugarske.

Rekao je da će Vlada i makedonsko društvo imati sve manje političke energije da se posvete tom pitanju koje troši i političku energiju i građane u „kontinuiranim ciklusima nadanja i frustracija“.

Osmani je rekao da je Vlada dužna da građane ne izlaže „beskrajnim frustracijama i razočaranjima“ i da će „jednog dana biti potrebno da se podvuče crta, odnosno da se kaže da je dosta“.

On je istakao da je Severna Makedonija uradila sve što je moglo da se uradi, čak i više od toga za odnose s Bugarskom i ispunjavanje uslova za početak pregovora s EU.

„Svi su sagasni da je Skoplje uradilo sve što je trebalo. To više nije pitanje Skoplja, lopta je sada u Sofiji i Briselu“, rekao je Osmani.

Rekao je da se produžava komunikacija s Bugarskom, ali i s francuskim predsedništvom EU i da se nada da će narednih dana biti mogući dijalog i konktetni koraci.

„Mislim da je više dosta. Do juna.., ali, da se ne vezujem za mesece, do leta mislim da treba da produžimo s maksimanim naporima da to uspe. Da produžimo konstruktivno, dok se ne iscrpi i ta mogućnost i posle toga da izađemo otvoreno pred građane, i otvoreno pred EU, i otvoreno pred Republiku Bugarsku, i kažemo da više ne možemo da maltretiramo građane i da ih izlažemo ovakvom procesu cikličnih očekivanja i razočarenja, a da pritom ispunjavamo sve uslove. Treba da znamo na čemu smo. Ovako više ne može“, rekao je Osmani.

Početak pretpristupnih pregovora Severne Makdonije sa EU je u decembru 2020. blokirala Bugarska i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije.

Sofija je tada tražila da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da prizna „bugarske korene makedonske nacije i jezika“. Ali, prošle godine je zahteve preformulisala u dokument „Pet plus jedan“, zatraživši „prestanak govora mržnje prema Bugarskoj i izvrtanja istorijskih činjenica u udžbenicima i drugde, prestanak diskriminacije građana koji se izjašnjavaju kao Bugari i njihovo uvođenje u Ustav, nemešanje Skoplja u unutrašnje stvari Bugarske i manjinska prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.