Sindikat radnika migranata Varaždina poziva Vladu Hrvatske da prestane s pritiscima na "gastarbajtere" 1Aerodrom, odlazak, ilustracija Foto: Beta/Miroslav Lelas

Hrvatski sindikat radnika migranata u Varaždinu pozvao je u utorak tela Republike Hrvatske da napuste negativnu praksu i finansijske pritiske na „gastarbajtere“, te da rade za račun i na korist svojih građana jer u suprotnom sledi najveći egzodus Hrvata u novijoj istoriji.

Nakon što su mediji objavili informaciju da Porezna uprava pokreće postupak oporezivanja prihoda iz inostranstva radnika migranta koji prihode ostvaruju van zemlje, Hrvatski sindikat radnika migranata u Varaždinu ističe kako je u poslednjih 24 sata zaprimio brojne pozive i elektronsku poštu u kojima radnici migranti izražavaju nezadovoljstvo i ogorčenost.

Vodstvo sindikata ističe kako čvrsto stoji uz svoje članove, pa izražava nezadovoljstvo i zabrinutost ovakvom politikom Vlade, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Naglašava kako je pomenuta najava Poreske uprave izazvala lavinu reakcija i kako je samo u ponedeljak pre podne u centrali sindikata primljeno više od dvesta poziva.

„Razumijemo kako se ljudi osećaju zbog pritisaka i velike nepravde kojoj su izloženi. Mnogi su jedinstveni u svom stavu i spremni zauvek napustiti zemlju, zajedno s članovima svojih porodica, čime će nedvomisleno nastati velika šteta po etničku i materijalnu stabilnost zemlje“, ocenjuju u sindikatu.

Sindikat pita odgovorne po kojem se Zakonu i/ili Pravilniku utvrđuje poreska rezidentnost migranata, koji već tridesetak i više godina rade izvan Hrvatske? Odrađuje li se rezidentnost na temelju vlasništva nad nekretninama ili temeljem famoznog životnog interesa, pita sindikat i podseća na činjenicu da su pomorci koji izbivaju iz Hrvatske više od 183 dana oslobođeni plaćanja poreza.

To isto tražimo i za radnike migrante, poručuje sindikat.

Iako radnik migrant odradi više od 183 dana u stranoj zemlji, poreska rezidentnost određuje mu se na osnovu činjenice da ga za Hrvatsku veže porodica ili nekretnina, napominje sindikat i pita u kojem su to delu pomorci drugačiji u odnosu na „gastarbajtere?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari