Skupština Albanije usvojila rezoluciju koja odbacuje optužbe za trgovinu organima tokom rata na Kosovu 1Foto: Shutterstock/roibu

Parlament Albanije je kasno sinoć jednoglasno izglasao rezoluciju kojom se odbacuju optužbe za trgovinu organima tokom rata na Kosovu iz izveštaja Saveta Evrope.

Rezolucija čiji je pokrovitelj Socijalistička partija premijera Edija Rame, u Parlamentu Albanije komentariše se kao dobra inicijativa i kao aktivacija spoljne politike albanske države.

„Glas Albanije o ovom pitanju će se čuti do Strazbura (gde se nalazi Evropski sud za ljudska prava)“, rekao je juče Rama na sednici u Parlamentu Albanije, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

„Dik Marti više nije član (Parlamentarne skupštine Saveta Evrope). Ovo nije namenjeno njemu. Radi se o reputaciji i dostojanstvu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja je glasala za izveštaj. U redu, glasali su za to jer su mislili da to treba ispitati. Ovaj istražni proces nije doneo pravdu pretpostavljenim žrtvama, ali je učinio žrtvama glavne ličnosti Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK), jer je i to bio cilj… učinio je  OVK globalnom žrtvom – a ona je jedan od važnih momenata nacionalnog ponosa Albanaca“, rekao je Rama.

U rezoluciji se navodi se da su tvrdnje Dika Martija o „ubijanju ljudi radi vađenja i prodaje njihovih organa i ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu ostale neargumentovane, neodobrene i nezasnovane na dokazima i činjenicama“.

U izveštaju iz 2010, koji je sastavio tadašnji švajcarski senator Dik Marti (Dick Marty) a odobrila Parlamentarna skupština Saveta Evrope, tvrdi se da su lideri OVK bili umešani u trgovinu organima tokom 1998-99. godine.

Ove tvrdnje istražio je američki tužilac Klint Vilijemson (Clint Williamson), koji je u julu 2014. objavio da nalazi njegovog tima ne uključuju dokaze o trgovini organima, već o drugim ratnim zločinima.

Ovo je 2015. godine dovelo do formiranja Kosovskih specijalizovanih veća za istragu navodnih zločina pripadnika OVK protiv etničkih manjina i političkih rivala, navodno počinjenih između januara 1998. i decembra 2000. godine.

U Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim kao Specijalni sud, u toku je proces protiv nekih bivših lidera OVK. Među njima su Hašim Tači (Hashim Thaci), Kadri Veselji (Kadri Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Jakup Krasniqi). Oni su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine. U optužnici protiv njih pominju se ratni zločini i zločini protiv čovečnosti, ali ne i „trgovina ljudskim organima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.