Robert GolobFoto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Slovenačka vlada, koja razmatra izgradnju drugog reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani „Krško“, pitaće o tome građane putem referenduma.

„Svi smo se složili da put ka dekarbonizovanom društvu ide kroz obnovljive izvore energije s jedne strane, nuklearnu energiju s druge“, rekao je novinarima premijer Robert Golob.

„Za tako važan projekat, u smislu troškova i zato što se odnosi na budućnost zemlje, moramo postići konsenzus“, rekao je Golob posle sastanaka sa svim političkim partijama.

Ako lideri stranaka i postignu dogovor, sada je potrebno odobrenje skoro dva miliona birača na referendumu koji će stoga biti u drugoj polovini godine, rekao je Golob.

Bivši premijer Janez Janša, šef konzervativne opozicione stranke SDS, pozdravio je tu odluku smatrajući da će ona verovatno ubrzati proces izgradnje drugog reaktora.

Vlasti su 2021. godine izdale dozvolu za novi reaktor koji bi, po rečima šefa vlade, mogao biti maksimalne snage od 2.400 megavata.

Francuska grupa EDF saopštila je u novembru da je predstavila „tehničko-komercijalne“ predloge Sloveniji za moguću izgradnju reaktora tipa EPR, a pominjani su i američki Vestinghaus (Westinghouse) i korejski KHNP.

Novi blok trebalo bi da pojača elektranu „Krško“ kod granice s Hrvatskom koja njime upravlja zajedno sa Slovenijom, zadovoljavajući 20 odsto potreba Slovenije za električnom energijom i 15 odsto potreba Hrvatske.

U funkciji od 1983. godine, jedinstveni reaktor tipa Vestinghaus je prvobitno trebalo da završi radni vek 2023. godine, ali je dobio dozvole za produženje rada za još 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari