Šmit čestitao stupanje na dužnost članovima Predsedništva, prioritet sprovođenje reformi 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit čestitao je novoizabranim članovima Predsedništva BiH stupanje na dužnost, ističući značaj brzog formiranja vlasti na svim nivoima i provođenja ključnih reformi da bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU.

Šmit je u pismu Željki Cvijanović, Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću istakao da oni treba da zastupaju interese svih građana BiH, bez razlike da li su oni pripadnici tri konstitutivna naroda ili su „ostali“.

„Bićete u poziciji da oblikujete javni diskurs, spajate ljude i na pozitivan način doprinosite osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i održanja mira“, naveo je on.

Šmit je dalje istakao da novoizabrani članovi Predsedništva BiH, zajedno sa međunarodnim zvaničnicima u toj zemlji, imaju zajedničku odgovornost na zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i ubrzanju reformskih procesa.

„Svi ovi napori imaju za cilj da obezbede da BiH bude stabilna i prosperitetna zemlja, poželjna za život i da se spreči dalji odlazak mladih ljudi, što je problem koji ekonomsko, socijalno i politički ugrožava same temelje Bosne i Hercegovine“, ocenio je Visoki predstavnik u BiH.

Šmit je naglasio da je evropska budućnost BiH najvažniji strateški spoljnopolitički prioritet, dodavši da bi do decembra ove godine EU mogla doneti ključnu odluku o kandidatskom statusu BiH.

„Pozivam vas da, zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost, usmerite napore na postizanje rezultata u cilju izgradnje osnova za integraciju u EU. Pripremiti zemlju za evropsku budućnost istorijski je zadatak“, naveo je on.

Još je ocenio da su jačanje jedinstva države, deblokiranje imenovanja u nekoliko državnih institucija, poput Upravnog odbor Centralne banke, borba protiv korupcije u svim sferama društva, sprovođenje ustavne reforme ostali izazovi koji treba da budu rešeni.

„Usvajanje i sprovođenje nediskriminacijskog zakonodavstva prioritetan je zadatak izabranih organa vlasti u Bosni i Hercegovini“, naveo je Šmit i dodao da je OHR spreman da novoizabranim članovima Predsedništva BiH pruži podršku i podrži ih u tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.