Šmit: Da li je osuđeni zločinac Pandurević Dodikov savetnik? 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

“Vinko Pandurević, osuđeni ratni zločinac i ima veze sa Srebrenicom stoji iza Milorada Dodika u Banjaluci na paradi 9.januara. Pa šta ja tu trebam još da shvatim. Je li to znači da je Pandurević savetnik Dodika, onda je to stvarno bedno i moram reći Dodiku – e sad je stvarno gotovo“, istakao je visоki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit za Face TV.

Kako je dodao “Pandurević ne može biti budućnost”.

On je jasno kazao da demokratiji ne trebaju svađe, te da ako neko u Banjaluci smatra da će neke represije biti, jer ne misle kao Milorad Dodik onda “moramo reći da smo došli do jedne tačke kada moramo reći – ne može više ovako”, prenosi agencija Patria.

„Molim ljude u BiH da imaju poverenje u međunarodnu zajednicu da nećemo skrenuti pogled. Ako sam odgovoran političar onda, svako nekada donese neku pogrešnu odluku, ali kada je reč o odlučujućim stvarima onda se tu mora biti jasan. Odlučujuća stvar je ta dejtonska konstrukcija, a ona je napravljena kako se ljudi ne bi dalje ubijali, nego da se nastavi mirni razvoj zemlje”, istakao je Šmit. Spominjući i Dodikovo insisitiranje na ukidanju Inckovog zakona kao preduslov za razgovore, Šmit je poručio da je Dodik 9.januara prokockao svoju šansu. Dodao je da Dodik političkom igrarijom pokušava predstaviti da neko nešto ima protiv Srba.

“Nemam nikakvu potrebu da Dodika uveravam u bilo šta, a način na koji se neko ponaša prema ljudima i kako vređa druge, to nije moj stil. Pokojni Pedi Ešdaun je vrlo često koristio Bonska ovlašćenja i smatram da ne bi trebalo biti tako da se o mrtvima govori na jedan ponižavajući i uvredljiv način. To nije evropski i civilizovan način ophođenja. Ne razumem da li Dodik misli da ako vređa ljude da je to neka prednost za njega. Dodik širi gluposti i o predsedniku SAD-a, a od toga neće doći nikakva prednost. Ovde je reč o pristojnosti ali ako to postane nečija metoda onda to nije u redu”, istakao je Šhmidt

Visoki predstavnik u BiH poslao je poruku i ljudima u pravosuđu navodeći da oni koji rade svoj posao neće imati nikakvih sankcija. “ Svako ko napadne pravosuđe je došao na tanak led. Ovu poruku želim da kažem, pravosuđe je srž države i moj zadatak po Dejtonu je taj zadatak“, kazao je Šmit.

Poručio je da onaj ko hoće u EU mora i da u susedstvu održava dobre veze. Dobra poruka Dejtona jeste, kako je kazao,  da je on doneo jedno – nema više rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari