Šmit podneo izveštaj Savetu bezbednosti UN-a o stanju u BiH 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit podneo je svoj redovni, polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju u Bosni i Hercegovini.

U izveštaju, koji obuhvata period od aprila do oktobra ove godine, Šmit je naglasio da su na političkoj sceni u BiH dominirale teme u vezi sa opštim izborima i predizbornom kampanjom, kao i da su političke stranke dovodile u pitanje provodjenje izbora i blokirale njihovo finansiranje, navedeno je na zvaničnom sajtu OHR-a.

Dalje se navodi da je Visoki predstavnik istakao dva cilja u ovom vremenskom peridu – prvi, da se gradjanima BiH garantuje da izadju na izbore i drugi, da se obezbedi sprovodjenje volje birača posle održanih izbora.

Prema izveštaju, Šmit je doneo niz odluka kako bi ostvario ove ciljeve, počevši od donošenja odluke o finansiranju izbora, održanih 2. oktobra, do nametanja izmena i dopuna Izbornog zakona kako bi se poboljšala transparentnost izbora.

Šmit je u izvrštaju naveo i da je 2. oktobra doneo tzv. paket funkcionalnosti Federacije BiH, koji sadrži set mera za brzo uspostavljanje zakonodavnih, izvršnih i sudskih tela u tom bh. entitetu posle izbora.

Prema izveštaju, tokom izborne kampanje politička debata je više bila usredsredjena na ličnosti i odnose medju njima, a manje na političke programe.

„Vladajući SNSD je u Republici Srpskoj stvorio atmosferu u kojoj su često etiketirani kao izdajnici oni koji upućuju kritiku vlasti i opozicioni političari. U FBiH je predizborna kampanja bila relativno tiha, iako je došlo do veće polarizacije izmedju političkih protivnika“, naveo je Šmit.

Kada je u pitanju ekonomija, on je kazao da je bilo odredjenih pozitivnih trendova, iako to, kako je ocenio, ne znači neminovno i bolji ekonomski i društveni razvoj.

„Stopa registrovane nezaposlenosti je blizu 30 posto, dok udeo nezaposlenih mladih osoba u ukupnom broju nezaposlenih prelazi 18 posto“, rekao je Šmit.

Dodao je da su zbog visoke inflacije, prosečna plata i penzija znatno su ispod prosečne potrošačke korpe, što ukazuje na to da čak i oni sa stalnim primanjima teško sastavljaju kraj s krajem.

Šmit je preporučio povećan angažman medjunarodne zajednice u BIH da bi se, kako je kazao, obezbedilo puno poštivanje Dejtonskog sporazuma i sprovodjenje ključnih reformi.

U izveštaju se ističe da je u BiH i dalje neophodno prisustvo EUFOR-a, kao garanta očuvanju mira i bezbednosti u toj u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.