Šmit: Povlačenje RS iz ustavnopravnog poretka BiH imalo bi posledice i bilo bi kažnjeno 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da Republika Srpska nema zakonsko uporište da se jednostrano povuče iz ustavnopravnog poretka BiH i da bi takvi potezi bili kažnjeni.

„Svi pokušaji da se ugroze institucije utiču na stabilnost BiH i entiteta. Rekli smo da će to imati posledice i to je naš stav. Upravni odbor Saveta za primenu mira (PIK) je istakao svoju podršku korišćenju svih ovlašćenja koja su na raspolaganju visokog predstavnika. Za početak, istakli smo uslovljavanje finansijske podrške, kao i upotrebu sankcija“, rekao je Šmit na konferenciji za novinare posle sastanka UO PIK-a.

On se zahvalio članovima PIK-a, za kako je kazao, punu podršku njegovom mandatu u BiH.

„PIK je još jednom istakao da je BiH suverena država koja se sastoji od dva entiteta, ali to im ne daje pravo na jednostrano otcepljenje od BiH. Mislim da je to dobro poznato, ali ponekad je to dobro i ponoviti jer se čini da neki to zaboravljaju“, kazao je Šmit.

Istakao je da je ekonomska situacija u BiH lošija u odnosu na ostale zemlje u okruženju, ocenivši da investitori ne žele da ulažu u zemlju u kojoj nema političke stabilnosti.

Prema njegovim rečima, oni koji po čitav dan govore o Ustavu i Dejtonu, a ne kažu šta bi trebalo uraditi kada je u pitanju poboljšanje ekonomske situacije u zemlji.

U Sarajevu je održano dvednevno zasedanje političkih direktora UO PIK-a, u kojem nisu učestvovali predstavnici Rusije.