Šmit upotrebio Bonska ovlašćenja: Nametnuo odluku o finansiranju Opštih izbora 2022. 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit upotrebio je Bonska ovlašćenja i nametnuo je odluku o finansiranju Opštih izbora 2022. poništavajući odluku Ministarstva finansija BiH da CIK-u izdvoji samo 9,5 miliona KM, prenosi klix.ba.

Objavljujući svoju odluku kazao je i da oni koji blokiraju izborni proces moraju odgovarati.

“Primio sam k znanju odluku koju je sa zakašnjenjem juče donelo Veće ministara, a koja se čini korak u pravom smeru. Gledajući odluku video sam da je dobra, ali da nije dovoljno dobra. Nakon što sam prikupio detaljne informacije na zajedničkom sastanku s Ministarstvom finansija i CIK-om, sasvim mi je jasno da planirana sredstva nisu dovoljna“, rekao je Šmit.

S obzirom na to, on navodi da je potrebno hitno osigurati sav novac, odnosno svih 12,5 miliona KM.

„Ovom odlukom nalažem sledeće. CIKBiH dobiće iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za izbore kao posebna alokacija, ali to ne uključuje dalja izdvajanja koja bi mogla biti potrebna za organizovanje izbora. Moje odluke pravosnažno menjaju odluku Veća ministara i dodeljuju celi iznos CIK-u, a osiguravaju se i trajna sistemska rešenja za automatsko i kontinuirano finansiranje izbora“, naveo je on.

Navodi da odluke o izdvajanju novca za izbore 2022. i o rešavanju problema finansiranja ubuduće, stupaju na snagu čim budu objavljene na internet stranici OHR-a.

„Nisam zadovoljan što sam morao doneti ovu odluku. Moram reći da ovo nije dobro jer pokazuje da odgovorni nisu bili u stanju organizovati nešto što je samo po sebi proceduralna stvar“, rekao je Šmit. Kako je naglasio, „svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovama demokratije mora odgovarati“.

Međunarodna zajednica će to pomno pratiti. BiH se nalazi na ključnoj tački istorije u kojoj je u prilici da priđe bliže EU, ali bi za to prvo trebalo da bude u stanju sama organizovati svoje izbore, zaključio je Šmit.

Vest je pozdravio britanski ambasador u BiH Met Fild koji je naveo da je ovo neophodna odluka da se osigura da CIK može da obavlja svoj posao i da se kredibilni izbori održe u oktobru.

Potez Šmita pozdravila je i evroposlanica Tineke Strik koja je navela da je ovo „hrabar i važan korak, okončanje političkih igara HDZ-a i davanje glasa građanima BiH kroz izbore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.