Šmit za Gardijan: Dodik pod pritiskom regionalnih čelnika obustavio planove za stvaranje Vojske RS 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je da je pretnja „srpskih separatista“ o ponovnom uspostavljanju vlastite vojske za sada oslabila, ali da zemlja i regija još uvek idu ka krizi ako ne bude značajnog diplomatskog angažmana SAD-a i Evrope, objavio je britanski Gardijan.

Šmit je rekao da su regionalni čelnici uverili srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i ponovnog stvaranja vojske Republike Srpske.

„Vidimo da je posle mnogo razgovora, uključujući i one u susedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba“, rekao je Šmit za Gardijan, preneli su mediji u BiH.

Šmit je rekao da zapravo ne vidi opasnost od rata, te da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992, kada je izbio rat u BiH.

„Srećom, ima premalo raspoložive vojne imovine“, rekao je Visoki predstavnik.

Šmit je, medjutim, upozorio da Dodikova „separatistička retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i poreski sistem vode zemlju ka teškoj krizi“.

„Ova taktika došla je do tačke u kojoj se on ne može vratiti, a da ne izgubi obraz. Moj dojam je da smo vrlo, vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor medjunarodne zajednice“, ocenio je Visoki predstavnik u BiH.

Dodao je da je „izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine to što se to ne može ograničiti samo na Bosnu i Hercegovinu“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Šmit za Gardijan: Dodik pod pritiskom regionalnih čelnika obustavio planove za stvaranje Vojske RS”

  1. Ali gospodine Smit na vasu zalost vojska Republike Srpske ce pre ili kasnije biti FORMIRANA.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.