Socijaldemokrate CG predlažu da minimalna kazna za femicid bude 15 godina zatvora 1

Socijaldemokratska partija (SDP) predložiće Skupštini da se femicid ubuduće tretira kao posebno krivično delo za koje je predviđena kazna minimum 15 godina zatvora, pa sve do kazne dugotrajnog zatvora, saopštila je poslanica te partije Draginja Vuksanović Stanković.

Policija je danas saopštila da je jutros u Herceg Novom B.P.(1975) iz vatrenog oružja ubio bivši suprug B.R (1975).

„Crnogorska javnost danas je ponovo svedočila femicidu kao najekstremnijem obliku rodno zasnovanog nasilja učinjenog ka ženi od muškarca koji smatra da ima pravo da joj oduzme život“, kazala je Vuksanović Stanković, a prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Ona je istakla da femicidima uvek prethodi dugotrajno porodično nasilje, zlostavljanje i ugnjetavanje, a za tužilaštva širom države prijave za nasilje u porodici su i dalje samo prekršaji.

„Iako naše krivično zakonodavstvo za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora, u praksi se najčešće dešava da i ako počinilac bude krivilno procesuiran, bude kažnjen novčanom ili uslovnom kaznom“, navela je Vuksanović Stanković.

Takođe, predložiće da se za krivično delo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici pooštre kazne kako bi se promenila i kaznena politika, jer je, kako je ocenila poslanica SDP-a, neprihvatljivo da u pandemiji femicida za nasilje u porodici postoji mogućnost izricanja novčane kazne, a da se ukoliko nastupi smrt žrtve nasilnik sankcioniše sa tri do 12 godina zatvora, što je manje nego kazna za krivično delo ubistvo.

„Nazovimo stvari pravim imenom – onda kad ubijanje žena nazovemo femicidom, tek tada ćemo početi da razvijamo svest i razumemo prirodu problema, a uvršćivanjem femicida u Krivični zakonik država bi priznala mizoginističku prirodu ovog zločina i iskazala spremnost da se odlučno bori protiv rodno zasnovanog nasilja. Ovakvim pristupom imali bismo tačnu statistiku i podatke, što bi u konačnom rezultiralo boljom zaštitom žena, zbog čega očekujemo podršku svih parlamentarnih partija“, saopštila je Vuksanović Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.