Crnogorski premijer Spajić traži da parlament razreši ministra pravde Milovića 1foto: R.R./ATAImages

Premijer Crne Gore Milojko Spajić izjavio je da je saopštio ministru pravde Andreju Miloviću da će parlamentu predložiti njegovo razrešenje.

„Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skuštini predložim njegovo razrešenje“, naveo je Spajić u saopštenju za medije.

Milović je prethodno danas pozvao Spajića da ga razreši dužnosti i da pred Skupštinom „polože političke račune“. On je na vanrednoj konferenciji za medije optužio Spajića da vodi Pokret Evropa sad (PES), Vladu i Crnu Goru „ka ponoru“ i ocenio da se od stupanja na dužnost ministra pravde protiv njega „vodi kampanja blaćenja i kriminalizacije“.

Milović je bio visoko pozicionirani funkcioner PES, ali je isključen iz partije u februaru ove godine na sednici predsedništva partije na kojoj nije prisustvovao i dan nakon što je tu stranku napustio jedan od njenih osnivača, aktuelni predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Skupština Crne Gore usvojila je svih 12 zakona potrebnih dobijanje Izvještaja o proceni ispunjenosti privremenih merila u poglavljima 23 i 24 (IBAR), u pregovorima s Evropskom unijom (EU). Od njih su devet iz resora Milovića.

Nakon što je prihvatio amandman opozicije koji se odnosio na tehničko usaglašavanje Spajić ga je opozvao i delegirao potpredsednika Vlade Moma Koprivicu da brani zakone u parlamentu.

Premijer Spajić je ranije izdao upustvo poslanicima da ne smeju da prihvate ni jedan amandman pozivajući se na zahteve EU. Tu su odluku kritikovali pojedini poslanici, ali su mahom ipak svi glasali za zakone zbog, kako su istakli, evropskih integracija.

Spajić je kazao da je Milovića sa odlukom o razrešenju upoznao pre njegovog javnog istupa, „što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost“.

„Preciznosti radi, Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stideo, razlog su podnošenja predloga za njegovu smenu, koji, zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnet ranije. U prethodnim mesecima učinio sam sve da ministar pravde, zbog njegovog, ali pre svega ugleda Vlade poradi na ministarskom delovanju, skladno poverenju koje sam mu ukazao i očekivanjima koja sam od njega imao. Ali Andrej Milović je sam izabrao“, naveo je Spajić.

Kako je dodao, na ovaj način stao je rame uz rame sa predsednikom Crne Gore u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore.

Predsednik Jakov Milatović je jedan od osnivača Pokreta Evropa sad ali je napustio stranku nakon sukoba sa Spajićem. On je vratio dva od 12 zakona potrebnih za dobijanje IBAR, na ponovno odlučivanje.

Takvu njegovu odluku su pozdravile pojedine nevladine organizacije koje ocenjuju da evropske integracije ne mogu biti razlog za usvajanje neustavnih zakona.

Opozicija je tokom rasprave u Skupštini kritikovala Vladu što su zakoni kasno dostavljeni, da su manjkavi, ali je ipak glasala za njih, zbog, kako su naveli, evropskog puta Crne Gore. Vladajuća koalicija Za budućnost Crne Gore koju čine stranke bivšeg Demokratskog fronta su ocenile da nisu potrebni zakoni zbog EU, već zbog borbe protiv korupcije i kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari