Šta piše hrvatski Index o Vučićevoj izjavi da će se "i grobovi naši boriti protiv ustaša"? 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srpski režimski mediji preneli su u nedelju uveče reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa sastanka koji je tog dana održao sa premijerkom Anom Brnabić i drugim najbližim saradnicima. Vučić je, kako prenose njegovi mediji, na tom sastanku sa svojim najbližim rekao da je spreman da se za Srbiju bori do kraja, šta god to značilo, piše hrvatski Index.

Konkretno, u medijima je odjeknuo deo njegovog obraćanja kolegama u kojem je, bez ikakvog pravog povoda, fantazirao kako ga, ako ga ubiju, može zameniti brat, a ako mu ubiju brata, onda njegov sin Danilo, ako ubiju i njega, onda njegova ćerka Milica, a ako ubiju i nju, ostaje sin Vukan.

Index piše da se može zaključiti da Vučić vlast u Srbiji doživljava kao naslednu.

Ali prema Informeru, Vučićevom dežurnom glasilu, koje je prvo prenelo Vučićeve izjave sa sastanka, predsednik Srbije je navodno rekao i sledeće: „I grobovi naši boriće se protiv ustaša“.

I to nakon što je naveo članove svoje uže porodice od kojih očekuje da ga zamene.

Treba napomenuti i da od nedelje uveče ni Vučić ni bilo ko iz vlasti nije demantovao ove izjave koje su objavili režimski mediji.

I srpski tviteraši i mediji kritični prema Vučiću pitali su se kakve to ustaše prete predsedniku Srbije.

Nova.rs piše da „niko, osim samog Vučića, nije uveo ustašu u ovaj bizaran narativ“.

„Osim ako se „ustašama“ ne smatraju malobrojni hrvatski građani, koji su se u subotu, 3. juna, tokom protesta Srbije protiv nasilja pojavili na ulicama Beograda, dajući umerene, nikako ekstremne izjave koje bi eventualno navele Vučića da ih vidi kao pretnja za vlast koju ima, pa čak i za sopstvenu bezbednost. Dakle, utvrdili smo: niko Vučiću nije pretio smrću, a pogotovo ne neke fantomske ‘ustaše’“, piše Nova.rs, prenosi Index.hr.

Targetiranje fantomskih ustaša kao sredstvo održavanja vlasti

Pominjanje ustaša 2023. nije posebno neobično za vlast u Srbiji, podseća Index.

Bivši ministar, a sada šef BIA-e Aleksandar Vulin nedavno je hrvatsku vladu nazvao ustaškom, a jednom prilikom ustaškom je nazvao i hrvatsku naciju.

Vučićevi mediji se, pak, redovno pretvaraju da su ustaše za potrebe odbrane vrhovnog poglavara.

Hrvati generalno, vlast u Hrvatskoj, hrvatski mediji tako se često proglašavaju ustaškim…

Upravo je Vučićev Informer nedavno Indeku dodelio titulu „najustašeg portala” zbog kritičkog pisanja o Vučićevom autoritarnom režimu, koji pokazuje koliko se pomerilo shvatanje ustaša u Vučićevom političkom i medijskom krugu.

Mržnja i histerija koju stvaraju izbacujući laži i sumanute kvalifikacije da bi odbranili vlast, ipak je jedan od razloga zašto desetine hiljada građana Srbije protestuju svake nedelje.

Ipak, ipak je iznenađenje da sam Vučić sebe, svog brata i svoje potomke svojim najbližim saradnicima predstavlja kao nekakvu neprikosnovenu borce protiv ustaša koji će se protiv njih boriti i iz groba.

Izmišljene grobnice u koje ih sam Vučić gura za unutrašnje političke potrebe.

Vučiću su, izgleda, preko potrebni spoljni neprijatelji protiv kojih se tada, takoreći, bori.

To je mnogo povoljnija slika od, recimo, borbe za opstanak sebe i svoje dinastije na vlasti.

On je pre nekoliko dana u video obraćanju sa krova Predsedništva Srbije podsetio na Slobodana Miloševića govoreći o spoljnim neprijateljima koji „ne ruše Vučića radi Vučića, već radi rušenja Srbije“.

Izgleda da ih je našao u fantomskim ustašama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari