Stejt department: U Srpskoj nerešeni napadi na novinare i medije, Dodik vređa novinare 1Stejt department Foto: Wikipedia

U izvještaju američke vlade o stanju u BiH u prošloj godini govori se i o medijskim slobodama u Republici Srpskoj s detaljnim opisom onog što se dešavalo kada su novinari i mediji bili izloženi napadima.

Uglavnom se radi o onim medijima, koji nisu pod „šapom“ režima, a među njima je i BN televizija. Napadima su bili izloženi i pojedinci., koji im, takođe, nisu po volji, prenosi portal BN tevelizije u tekstu izvestaj americke vlade o medijskim slobodama u republici srpskoj.

Među prvim koje je prošle godine napadnuta, a navedena je u ovom izvještaju, jeste ekipa Elta TV koja je bila fizički sprečena da obavi intervju sa bivšim radnikom jedne firme.

„U februaru ekipa banjalučke Elta TV sprečena je da obavi intervju s bivšim radnikom u Željeznicama Republike Srpske, a pretio joj je radnik obezbeđenja tog preduzeća Milenko Kičić“, kaže se u izvještaju i opisuje da je Kičić vređao svog bivšeg kolegu i pretio televizijskoj ekipi rekavši da će im razbiti kameru ako ne poslušaju njegove naredbe.

„Elta TV prijavila je ovaj incident policiji koja je protiv Kičića podnela krivičnu prijavu. Željeznice Republike Srpske objavile su saopštenje da njihov radnik Kičić samo radi svoj posao, nikome nije pretio, dok televizijska ekipa nije ovlašćena da snima objekte njihove firme“, navedeno je u Izveeštaju.

Slučaj Tanja Topić

Dalje se navodi da su verbalni napadi na novinare nastavljeni i tokom (prošle) godine, a neki od njih i na polnoj osnovi.

„Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik više je puta vređao predstavnike medija i analitičare, nazivajući ih ‘izdajnicima, plaćenicima i neprijateljskim medijima’ kada su iznosili činjenice ili mišljenja s kojima se on ne slaže. On je 24. maja izvređao političku analitičarku Tanju Topić nazivajući je ‘agentom nemačke obaveštajne službe’ i ‘proverenim kvislingom’, stoji u izveštaju i dodaje da je Dodik vređao i članove njene porodice.

Takođe, je navedeno da su „BH novinari i predstavnici međunarodne zajednice osudili napade na lični i profesionalni integritet Tanje Topić“.

„Osim toga, Dodik je u nekoliko navrata napao predstavnike BN televizije nazivajući ih izdajicama. Dodik je u udarnom intervjuu na RTRS-u 10. avgusta (prošle godine) BN televiziju i njenog vlasnika Vladu Trišića nazvao izdajnicima koji rade protiv interesa Republike Srpske. Dodik je 30. septembra, (prošle godine) na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, rekao da je stanica dio ‘organiziranog zločinačkog poduhvata'“, piše u izveštaju američke vlade o medijskim slobodama u Republici Srpskoj.

Od maja do kraja godine 62 kršenja prava i sloboda novinara

Od maja FMHL je zabeležio 62 slučaja koji su uključivali navodna kršenja prava i sloboda novinara, uključujući jednu pretnju smrću i dva fizička napada.

„U jednom incidentu telohranitelji srpskog člana Predsedništva BiH i čelnika SNSD-a Milorada Dodika fizički su zaustavili snimatelja portala Insajder.in i naterali ga da izbriše s kamere sve snimke skupa vladajuće stranke SNSD-a u Banjoj Luci.  Uz to, lokalni funkcioner SNSD-a naterao je snimatelja da pokaže propusnicu, fotografisao je i od snimatelja tražio kućnu adresu“, navodi se u opisu tog događaja.

U izveštaju je, između ostalog, navedeno da, prema podacima BH novinara, od 2006. do 2020. godine, vlasti su procesuirale oko 30 odsto krivičnih dela prijavljenih protiv novinara i istražile više od jedne trećine navodnih kršenja novinarskih prava, što ukazuje da su neefikasne istrage o napadima na novinare od strane policije i tužilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.