Stranke desnice u Hrvatskoj počele prikupljanje potpisa za referendum o evru 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Grupa stranaka desnice okupljenih u inicijativu „Zaštitimo hrvatsku kunu“ danas je u Zagrebu počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referendum o uvođenju evra.

Oni smatraju da se o „odricanju od monetarnog suvereniteta mora izjasniti hrvatski narod“.

Predsednik organizacionog odbora i poslanik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre izjavio je da će se građani izjašnjavati jesu li za to da u Ustav uđe odredba da je novčana jedinica Republike Hrvatske – kuna, koja se deli na stotinu lipa i da odluku o promeni novčane jedinice u Hrvatskoj donose birači na referendumu.

Potpisi će se skupljati na više od 250 lokacija u Hrvatskoj. Inicijativu je pokrenula desna stranka Hrvatski suverenisti, a podržalo je nekoliko stranaka desnice – Hrvatska stranka prava, Nezavisni za Hrvatsku i Generacija obnove.

Ministarstvo pravosuđa i uprave saopštilo je danas da je za raspisivanje referenduma potrebno u dve sedmice, do 7. novembra, prikupiti 368.867 potpisa.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je lider najveće stranke, Hrvatske demokratske zajednice, već je više puta odbacio mogućnost referenduma rekavši da je pravno ta tema rešena referendumom o ulasku u EU 2012. i glasanjem u Saboru. On je izrazio očekivanje da će Hrvatska biti spremna za ulazak u evrozonu 1. januara 2023.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.