SUD BiH izdao nalog za raspisivanje međunarodne poternice za penzionisanim generalom 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Sud Bosne i Hercegovine izdao je nalog za raspisivanje međunarodne potrenice za penzionisam generalom Armije BiH Sakibom Mahmuljinom, koji je pobegao iz zemlje nakon što je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina.

Mahmuljin je od 1992. do 1995. godine bio komandant Trećeg korpusa Armije BiH, a u aprilu je, nakon suđenja koje je trajalo punih šest godina, pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, prenela je Hina.

Proglašen je krivim po komandnoj odgovornosti za zločine koje su u zoni odgovornosti njegovog korpusa počinili dobrovoljci iz islamskih zemalja, koji su se na strani Armije BiH borili u sastavu jedinice „El mudžahid“.

Presuda se odnosi na zločine počinjenje nad zaroblejnim civilima srpske nacionalnosti i pripadnicima vojske bosanskih Srba na planini Ozren u centralnoj Bosni.

Iako je praksa da se osobe osuđene na zatvorske kazne duže od pet godina odmah po izricanju presuda pritvaraju, sud to u ovom slučaju nije uradio, nego mu je dozvolio boravak na slobodi do upućivanja na izdržavanje kazne.

Mahmuljin je trebalo da dođe u zatvor 23. novembra, ali su njegovi advokati obavestili sud da je, navodno zbog lečenja, otišao u Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.