Svetska banka odobrila zajam od 750 miliona dolara za oporavak BiH od pandemije korona virusa 1Foto: Sutterstock

Svetska banka odobrila je danas petogodišnji zajam od 750 miliona dolara za održivi oporavak Bosne i Hercegovine od pandemije virusa korona, za strukturne reforme koje će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i inkluziju ranjivih grupa, kao i za programe zelene ekonomije, izvestila je BHTV.

Reč je o strateškom „Okviru partnerstva sa zemljom“ (CPF) za period 2022-2026, koji se nadovezuje na trideset godina čvrstog partnerstva između BiH i Grupacije Svetske banke.

Grupacija Svetske banke ovim mehahizmom pruža podršku reformama u tri šire oblasti: povećanje inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru, unapređenje pružanja usluga, i pružanje pomoći BiH na povećanju otpornosti na klimatske promene.

Uključena je tema rodnih pitanja koja ima za cilj otklanjanje strukturnih barijera usled kojih su ograničene ekonomske prilike za žene i druge ugrožene grupe, u svrhu podrške za otporniji oporavak.

„BiH može iskoristiti priliku da krene boljim putem rasta – onim koji vodi ka zajedničkom prosperitetu i na kraju približavanju Evropskoj Uniji“, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u BiH i Crnog Gori Kristofer Šeldon.

Novi CPF pružiće analizu, savete i finansiranje za sprovođenje programa reforme dizajniranog za obnavljanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mesta. BiH će u petogodišnjem periodu imati na raspolaganju 750 miliona dolara novih zajmova od Svetske banke „u zavisnosti od potreba zemlje i napretka na sprovođenju reformi“.

Pored toga, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) će, kao članica Grupacije Svetske banke, imati za cilj unošenje privatnog kapitala u ključne sektore primenom inovativnih savetodavnih i investicionih proizvoda, kao i garancija od Multilateralne agencije za garanciju investicija (MIGA), navodi BHRT.

Kako je rekao regionalni šef IFC za centralnu i jugoistočnu Evropu Ari Naim, reč je o podršci u tranziciji ekonomije od one koja je vođena javnim sektorom ka vođstvu privatnog sektora, od potrošačke ka investicionoj ekonomiji, o inicijativama za konkuretnost, regionalnu povezanost i o zelenoj tranziciji koja ubrzava oporavak od pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.