Tegeltija 11. maja na sednici Saveta bezbednosti UN-a 1Foto: Beta/Kemal Softic

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija učestvovaće u sredu, 11. maja, na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, na kojoj će biti reči o situaciji u BiH.

Savet bezbednosti UN-a raspravljaće o izveštaju o stanju u BiH, koji je dostavio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Šmit je u izveštaju označio vlasti Republike Srpske za glavnog krivca za sadašnju političku krizu u BiH, a iznete su kritike i na račun HDZ BIH, koji pominje stvaranje trećeg entiteta u BiH.

Izveštaj o stanju u BiH Savetu bezbednosti uputila je i Vlada RS, navodeći da je Republika Srpska u potpunosti opredeljena za Dejtonski sporazum, uključujući posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH.

„Tvrdnje njenih protivnika da Republika Srpska planira de jure ili de fakto secesiju od BiH predstavljaju lažnu propagandu, koja ima za cilj da privuče podršku antidejtonskom planu da se BiH centralizuje pod isključivom vlašću jednog naroda“, navedeno je u izveštaju Vlade RS.

Savet bezbednosti UN-a neće razmatrati izveštaj Vlade RS.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, kako je agenciji Srna potvrđeno iz njegovog kabineta, tokom boravka u Njujorku imaće niz bilateralnih sastanaka sa šefovima misija svih stalnih članica SB UN, a učestvovaće i na Međunarodnom forumu o migracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.