Traže da se Oliver Varhelji kazni zbog podrške Miloradu Dodiku 1FOTO:EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

Grupa od 30 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je da se Oliver Varhelji, komesar za proširenje i politiku susedstva, kazni zbog svog ponašanja u Bosni i Hercegovini, prenosi istraga.ba, dodajući da poslanici optužuju komesara da sprovodi svoju i politiku Viktora Orbana a ne Evropske unije i Evropske komisije.

U pismu koje je uputila mađarska poslanica Katalina Čeh predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen piše: “Poštovana predsednice fon der Lajen”, mnogi u Evropskom parlamentu (a sigurni smo da je isto važi i za Komisiju) pomno prate zbivanja oko Republike Srpske (RS). Mir unutar i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine od ključnog je značaja ne samo iz lokalne, već i iz regionalne i, zapravo, evropske perspektive. Zbog toga smo izuzetno uznemireni očiglednom eskalacijom političkih tenzija unutar BiH koje podstiče Milorad Dodik, srpski član tročlanog Predsedništva zemlje“.

Navode i da ako Dodikov poduhvat da razbije državu i uspostavi nezavisnost RS povlačenjem iz državnih institucija i uspostavljanjem nezavisnih vlasti na teritoriji RS bude uspešan, „njegove posledice će se osetiti daleko izvan granica BiH, sa teškim posledicama po spoljnu politiku EU, kao i proces proširenja“.

Kao neutralna strana sa značajnim uticajem, Komisija, ističu, ima ključnu ulogu u osiguravanju da se zaključci Dejtonskog sporazuma poštuju na obe strane i da se u BiH uspostavi mirna koegzistencija oba entiteta koja pogoduje razvoju i rastu.

„Međutim, ne dele sve zemlje članice EU ove ciljeve. Naširoko se izveštava da sadašnja mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju da nastavi svoju političku strategiju u podeli BiH, o čemu svedoči nedavna podrška Mađarske RS-u od 100 miliona evra, neposredno pre ovogodišnjih opštih izbora u BiH”, navodi se u pismu, koje prenosi portal politički.ba.

Parlamentarci, dalje, podsjećaju i na interni dokument  EU koji je portal istraga.ba objavio 21. decembra prošle godine, a u kojem šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izveštava nadređene o Varheljijevim sastancima sa Dodikom.

“Još više uznemiruje procureli dokument koji je potpisao Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH, koji sugeriše da je komesar Varhelji otvoreno bio u dosluhu sa Dodikom u potencijalnom razbijanju BiH“. U izveštaju se navodi da se komesar Varhelji “složio” sa Dodikom oko datuma posebne sednice Narodne skupštine RS i da će biti najavljen šestomesečni moratorijum za donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija.

„Nepotrebno je reći da predstavnici Evropske komisije ne smeju izgledati kao neko ko udovoljava separatistima i na taj način deluju izvan svog mandata suprotno zvaničnoj politici EU koja se odnose na region Zapadnog Balkana. Ako se dovede u pitanje nepristrasnost i neutralnost Komisije, krhka geopolitička ravnoteža odmah postaje ugrožena.

U tom kontekstu, želimo da pitamo da li Komisija smatra da je ponašanje komesara Varheljija bilo u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati ​​detaljnu internu inspekciju kako bi se utvrdilo da li su njegovi postupci kompatibilni s njegovom ulogom komesara za susedstvo i proširenje?

Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da osigura da se zaključci Dejtonskog sporazuma, čiji je EU potpisnica, ne krše“, stoji u pismu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.