Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u predmetu “Ikona” 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donelo je naredbu o nesprovođenju istrage, nakon što je iz Ukrajine primilo obavest da ikona zbog koje je formiran predmet protiv Milorada Dodika, predsednika entiteta Republike Srpske, ne pripada nacionalnom kulturnom nasleđu ove zemlje, potvrđeno je za Detektor.ba.

Iz Tužilaštva BiH su, po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobili odgovor u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da su istražitelji zatvorili postupak.

“Nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je umetničko delo nezakonito premešteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umetničku vrednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da je nacionalna vrednost“, navodi se u odgovoru Tužilaštvu BiH koje je zbog toga donelo naredbu o neprovođenju istrage.

Polovinom decembra 2020. Milorad Dodik, tada član Predsedništva BiH, poklonio je Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, pozlaćenu ikonu staru 300 godina kao znak “srpsko-ruskog“ prijateljstva.

Iz Ambasade Ukrajine su potom zatražili sastanak s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Iz Ukrajinske ambasade su tražili da ikona bude vraćena u ovu zemlju, jer pečat na poleđini ikone nedvosmileno dokazuje da se radi o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština, i koja je nestala iz te zemlje te pripada isključivo Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je nakon toga vratio Ikonu.

Iz Tužilaštva BiH su u januaru 2021. formirali predmet i saslušali nekoliko svedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji.

Nedavno je u drugom predmetu pred Sudom BiH potvrđena optužnica protiv Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”.

Novinari Detektora do danas nisu dobili odgovor o broju prijava protiv Dodika za negiranje genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari