Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za ratne zločine 1Foto: Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Visokog.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Kadrića, Hajdurina Halilovića, Asima Hamzića, Miralema Čengića, Samira Selimovića i Amira Murtića, prenela je Srna.

Oni se terete da su od maja do kraja 1992. godine u logoru koji se nalazio u kasarni „Ahmet Fetahagić“ mučili, pljačkali, nečovečno postupali i fizički i psihički zlostavljali civile srpske nacionalnosti sa područja Visokog, među kojima su bile žene, deca i starije osobe.

Prema navodima optužnice, u logoru u periodu od oko osam meseci bilo je više stotina civila koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uslova, u neuslovnim i pretrpanim prostorimama, a bili su podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju i ponižavajućim postupcima prema ženama i maloletnicima.

Radnje koje se osumnjičenima stavljaju na teret opisane su u 109 tačaka i podtačaka optužnice, koje će Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 90 svedoka i veštaka, kao i materijalnim dokazima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari