Tužioci iz Slovenije napokon imenovani u novo telo EU za otkrivanje zloupotreba 1Foto:: Bled Strategic Forum, Tviter

Kancelarija evropskog javnog tužilaštva (EPPO) objavila je danas da je napokon imenovala dvoje tužilaca iz Slovenije, čime je okončan višemesečni spor tog novog tela EU i slovenačke desne vlade.

Slovenački tužioci Tanja Frank Eler i Matej Oštir imenovani su u EPPO na mandat od pet godina, ali je neizvesno da li će toliko i ostati u tom telu koje treba nezavisno da istražuje zloupotrebe u korišćenju sredstava iz evropskih fondova.

Evropski komesar za pravosuđe Diđe Renders (Didier Reynders) izrazio je zadovoljstvo zbog delegiranja tužilaca i iz Slovenije, jedine članice EU koja do sada nije imala predstavnike u EPPO, prenosi agencija Hina.

„Zadovoljni smo nakon razgovora s premijerom (Slovenije Janezom) Janšom i ministrom pravosuđa Marjanom Dikaučičem. Sada imamo delegirane tužioce iz svih država članica EU koje učestvuju u EPPO“, kazao je Renders.

U radu EPPO, tela koje je počelo sa radom u junu ove godine, učestvuje većina članica EU. U njemu od članica nisu Irska, Poljska, Mađarska, Švedska i Danska.

Janšina vlada je dugo odbijala da imenuje tužioce u EPPO, tvrdeći da procedura njihovog izbora, koju je sproveo savet slovenačkih tužilaca, nije sprovedena ispravno.

Glavna tužiteljka EU Laura Koveši oštro je kritikovala Janšu početkom oktobra, navodeći da „činjenica da država članica remeti adekvatno funkcionisanje pravosudne institucije EU uspostavlja veoma opasan presedan“.

Nakon tih optužbi iz EU, Janša je prošle nedelje pristao da imenuje Frank Eler i Ostira, ali privremeno, dok procedura ne bude mogla da bude ponovljena.

Međutim, EPPO je danas objavila da je imenovala to dvoje tužilaca na period od pet godina.

Za sada nije jasno da li će slovenačka vlada prihvatiti da oni budu imenovani na pun mandat, navodi Asošiejted pres.

Prema pravilima EU, vlade država članica treba da traže odobrenje od Koveši ili da je konsultuju pre nego što promene tužioce.