U Banjaluci bilbordi na kojima piše "Samostalnost", sve više spekulacija o unutrašnjem sukobu u RS 1Foto: RTRS

Širom Banjaluke danas su osvanukli bilbordi udrženja „Veterani Srpske“ na kojima piše „Samostalnost“.

Ovo udrženje blisko je vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj (RS), kao i udruženje „Garda Panteri“, koje je za danas najavilo obraćanje o, kako je navedeno, političkoj i bezbednosnoj situaciji u RS i „udarima na RS“.

Poslednjih dana u medijima pod kontrolom vlasti u RS, uključujući i entitetski Javni servis-RTRS, objavljuju se izjave političara vladajuće koalicije, kao i raznih analitičara iz RS i Srbije koji postizborna dešavanja ocenuju kao najavu „obojene revolucije“ u tom bh. entitetu.

Oni smatraju da sve produkuje opozicija u RS, koja tvrdi da su se 2. oktobra desile velike izborne nepravilnosti, u, kako naglašavaju, dogovoru sa nekim stranim ambasadama i Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK).

Bivši predsednik RS, nekadašnji prvi čovek SDS-a, a sada lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić, koji je u koaliciji sa SNSD-om Milorada Dodika, najavio je i moguću fizičku konfrontaciju pristalica vlasti i opozicije u RS.

On je ocenio da mu „sve miriše na 1997. godinu“, kada su političke snage sa Biljanom Plavšić na čelu pokrenule proteste protiv tadašnjeg vrha SDS-a, predvođenog Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom.

„U RS je moguća teška politička kriza i konfrontacija između suprotstavljenih političkih blokova, uz veliko učešće CIK-a i stranaca. To dovodi do usijanja, a kada pređe na čisto političko polje, onda su i druga polja moguća. Bojim se sukoba Srba i Srba, jer niko neće ćutke prihvatiti bezočno kršenje zakona“, rekao je Čavić za RTRS.

Na pitanje da li govori o mogućem međusobnom sukobu Srba, Čavić je odgovorio: „Sve miriše na to“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari