U BiH i regionu registrovan veliki broj sajber napada 1Foto: Shutterstock

U Bosni i Hercegovini (BiH) i u regionu registrovan je veliki broj sajber incidenata, motivisanih postizanjem različitih nelegalnih i malicioznih ciljeva, upozorila je danas Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH (Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH) i pozvala građane i insitucije da „što je brže moguće“ preduzmu preventivne mere.

OSA prati sve pokušaje nezakonitih radnji u sajber prostoru u cilju otkrivanja počinilaca i motiva izvršenja tih napada.

„S obzirom da je u poslednje vreme u BiH i regionu registrovan veliki broj sajber incidenata motivisanih postizanjem različitih ciljeva koji nisu legalni, OSA BiH poziva sve institucije i privatni sektor da izvrše bezbednosnu procenu informaciono-komunikacionih sistema i preduzmu neophodne mere i procedure preventivne zaštite“, kaže se u saopštenju.

Savetujemo pojedincima i organizacijama, dodaje se, da izvrše bezbednosnu procenu informaciono-komunikacionih sistema i primene mere bezbednosti što je brže moguće, kako bi proaktivno sprečili eventualne pokušaje sajber napada u BiH.

U svakodnevnom smo kontaktu sa domaćim i međunarodnim partnerima, s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih uticaja i pretnji, koje su intenzivirane u poslednje vreme, saopštila je agencija.

Ranije danas, kompanija Sarajevogas saopštila je da je bila na meti sajber napada u noći između srede i četvrtka.

Kako je izvestio protal Kliks, podaci su sačuvani i poslovanje je nastavljeno bez ometanja, a zbog istrage javnosti nije dato više detalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari