U Hrvatskoj pao dvojac koji je izveo jednu od najspektakularnijih pljački u Evropi 1Foto: Pixabay/cocoparisienne

U Hrvatskoj su uhapšene dve osobe u međunarodnoj policijskoj akciji koja je trajala devet meseci u vezi sa prošlogodišnjom krađom 45 boca vina u vrednosti od 1,6 miliona evra iz španskog restorana sa dve Mišelinove zvezdice.

Vest o neverovatnoj pljački obišla je svetske medije, a među ukradenim vinima je i čuveno francusko vino Šato D’Ikem iz 1806. godine, koje vredi oko 300.000 evra, prenosi Gardijan.

Sve je počelo u oktobru 2021. godine kada je osumnjičeni uz pomoć lažnog švajcarskog pasoša rezervisao smeštaj u hotelu Atrio u Kaseresu na jugozapadu Španije. Imala je oko 40 godina, veoma dobro obučena i verovatno je nosila periku. Nakon smeštanja u hotelsku sobu, par je otišao na večeru u restoran Atrio u sklopu hotela, nakon čega su krenuli u obilazak čuvenog vinskog podruma Atrio.

– Posle obilaska otišli ​​su u svoju sobu, ali se osumnjičeni ubrzo vratio u podrum. Ulazna vrata je otvorio ukradenim ključem, a u podrum je ušao „naoružan“ sa tri velika ranca – jednim na leđima i dva u svakoj ruci, prenosi Jutarnji list.

U njima je sakrio ukradene flaše koje je zaštitio hotelskim peškirima. Dok je pljačkao vinski podrum, žena je zahtevala da joj osoblje hotela pripremi večeru iako je kuhinja bila zatvorena. Sve u cilju skretanja pažnje sa podruma, saopštila je policija.

Par je napustio hotel u 5:30 ujutro sledćeg jutra. Za pljačku se saznalo tek dan kasnije.

– Nakon velike potrage, kako u Španiji, tako i u drugim zemljama, policija je uspela da identifikuje osumnjičeni dvojac, koji je pokazao visok nivo profesionalizma i savršeno isplanirao krađu do detalja, otkrila je policija.

Takođe su otkrili da su pre pljačke u tri navrata posetili vinski podrum.

Prema navodima policije, oni su napustili Španiju nekoliko dana nakon odjave iz hotela. U narednim mesecima putovali su uzduž i popreko Evrope, a policija je jedva uspevala da prati njihovu rutu.

Na kraju su im ušli u trag na granici Crne Gore i Hrvatske, a uhapšeni su u Hrvatskoj zahvaljujući zajedničkoj policijskoj akciji Europola i Interpola, kao i Stanice granične policije Gruda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Španska policija saopštava da je par uhapšen na graničnom prelazu Karasovići-Sutorina. Naknadno se saznalo da su za osumnjičenim muškarcem raspisana dva naloga za hapšenje koje su izdale sudije u Madridu. Kuvar „Atrije“ Tonjo Peres i njegov životni partner Hoze Polo, koji zajedno vode restoran, slomljeni su srca – ne samo zbog finansijskog gubitka.

– Izuzetno smo tužni. Imao sam ovu flašu vrednu 350.000 evra, ali je nikada ne bih prodao. To pripada istoriji kuće, istoriji Kaseresa, rekao je Polo.

Uveren je da je reč o krađi koju je neko naručio i da su lopovi tačno znali šta da ukradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.