U Hrvatskoj pokrenuta istraga protiv državljanina Srbije osumnjičenog za streljanje civila 1991. godine 1Foto: Shutterstock

Hrvatsko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv jednog državljanina Srbije i muškarca nepoznatog državljanstva koji su osumnjičeni za streljanje 16 civila u novembru 1991. godine kod Gline, javljaju danas zagrebački mediji.

Županijsko državno tužilaštvo (ŽDO) u Zagrebu donelo je reešenje o sprovođenju istrage protiv dvojice okrivljenika, a istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je predlog ŽDO i osumnjičenima odredio istražni zatvor radi neometanog sprovođenja postupka „za delo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora kod kojeg su okolnosti krivičnog dela posebno teške“, navedeno je u saopštenju ŽDO.

Tužilaštvio „opravdano sumnja da su okrivljeni počinili krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva u jutarnjim satima 3. novembra 1991. godine na privremeno okupiranom području tadašnje opšine Glina“, javila je agencija Hina.

Oni su, kako navodi ŽDO, „tokom oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih jediica Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, kao pripadnici tzv. SAO Krajine, zajedno s još 10 pripadnika istih formacija, došli u selo Gornje Jame i nasilno izveli iz porodičnih kuća trojicu civila, meštana tog sela“.

„Osnovano se sumnja da su trojicu civila odveli u smeru Donjih Jama te ih, zajedno s još 13 civila, takođe meštana sela Donje Jame, usmrtili hicima iz vatrenog oružja, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila u vreme rata i Dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama“, navodi ŽDO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.