U Hrvatskoj uhapšeno osam demonstranata pod sumnjom "podsticanja na terorizam" 1Protrst u Zagrebu 27. novinembra Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zbog sumnje da su počinili krivično delo javnog podsticanja na terorizam tokom demonstracija protiv kovid-propusnica uhapšeno je osmoro ljudi na području Zadarske, Šibensko-kninske, Zagrebačke, Bjelovarske i Ličko-senjske policijske uprave. 

Kako Hrvatska radio-televizija javlja nezvanično, među uhapšenima je Marko Francišković, koji je želeo da osnovuje vojsku, a na nedavnom protestu u Šibeniku, koji je najavio kao „veliko okupljanje hrvatskih ratnika spremnih za oslobađanje Hrvatske“, tražio da se predsedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću sudi za veleizdaju.

Jedan je od organizatora velikog protesta u Zagrebu, deo okupljenih je poveo je i pred zgradu HRT-a.

Francišković je 2013. osuđen na osam meseci prinudnog psihijatrijskog lečenja.

Nakon toga prešao je na islam te objavio knjigu „Hrvatski džihad“.

Optužni prijedlog protiv dvojice organizatora neprijavljenih javnih okupljanja

U međuvremenu, Šibensko-kninska PU objavila je kako je sprovela istraživanje vezano uz neprijavljeno javno okupljanje koje se na prostoru Poljane u Šibeniku održalo 1. decembra od 17 do 20 sati.

Utvrđeno je da su dvojica muškaraca stara 59 godina kao fizičke osobe organizovani javna okupljanja bez prijave policiji i bez preduzimanja mere osiguranja reda i mira, što su kao organizatori bili dužni učiniti.

Takođe, tom prilikom došlo je do kršenja Odluke o izmenama Odluke o nužnim epidemiološkim merama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mere i preporuke radi sprečavanja prenosa bolesti kovid-19 putem okupljanja, navodi policija.

Protiv obojice će biti podneta krivična prijava nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju.