U Jadranu se pojavio vatreni crv i ujeo dečaka 1Foto: Shutterstock

Na hrvatskom primorju pojavio se vatreni crv i ugrizao jednog dečaka.

Na plaži u Rogoznici u subotu dete (10) je ugrizao vatreni crv. Do nesreće je došlo usled igre u plićaku pa je dečak završio u Hitnoj pomoći. Detetova majka je za 24sata.hr ispričala kako se sve dogodilo.

„Šimun je bio u plićaku sa dosta ostale dece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osetio je jako peckanje te su krenuli plikovi po ruci. Na mestu ugriza bilo je dosta malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u Hitnu jer je bol počela da se širi i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla ceo idući dan, sada je bolje“, rekla je mama, prenosi N1.

Dr Maja Krželj je prošle sezone objasnila koliko opasan može biti vatreni crv. Ona govori da su opasni zato što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu da skoče.

„Reč je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, morskim zvezdama, meduzama tj. koralima, ali su i strvinari. Poslednje dve godine javilo se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu“, kaže ona.

Vatreni crv može biti dugačak do 35cm, ali najčešće su veliki 5-10cm. U slučaju bliskog susreta čoveka s vatrenom crvom najpre treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

“Ne dirajte ih!”

„Jarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je reč o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa stoga pokušavaju da ih uzmu u ruku i dodirnu. Tad se životinja brani i može da povredi čoveka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru“, objasnila je dr Krželj.

Budite jako oprezni na plaži i pokušajte da pripazite na svoju decu. A ako kod svog deteta vidite slične simptome, odmah ga odvedite u hitnu, preporuka je lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari