U parlamentu BiH ponovo bez podrške stranaka iz vlasti da se ukinu akcize na gorivo 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Predstavnički dom parlamenta BiH danas nije prihvatio predlog poslanika Saše Magazinovića (SDP) i Branislava Borenovića (PDP) da se na dnevni red današnje sednice uvrsti tačka o ukidanju akciza na gorivo.

Njihov predlog nije imao entitetsku većinu, jer taj predlog nisu podržali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Republike Srpske.

„Mi smo za ukidanje akciza na gorivo, ali mene niko do sada nije uverio da će ukidanjem akciza gorivo biti jeftinije“, kazala je poslanica SNSD-a Snježana Novaković Bursać, koja je glasala protiv ovog predloga.

Magazinović joj je odgovorio da je logično da će gorivo na benzinskim pumpama biti jeftinije za iznos akciza koje budu ukinute.

„Kakvi genijalci. Ukidanje akciza od Doma naroda parlamenta BiH čekamo 110 dana ili 2.640 sati. Kaže Bursać da će podržati ukidanje akcize kad budu sigurni da će ukidanjem akcize gorivo pojeftiniti. I glasa protiv“, naveo je Magazinović.

Podršku u Predstavničkom domu nije dobio ni predlog Denisa Zvizdića iz „Naroda i pravde“ da se na dnevni red sednice uvrsti inicijativa, kojom bi se zadužio Savet ministara BiH da u što kraćem roku donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza robe i to za Eurodizel, lož ulje i benzin 95 i 98.

On je naveo da ta inicijativa ima elemente visoke hitnosti, jer bi njeno usvajanje dovelo do nižih cena goriva već naredni mesec, te da bi se pozitivno odrazilo na sve građane Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da bi jeftinije gorivo uticalo i na cene pojedinih drugih roba.

„BiH je skoro jedina zemlja u regionu koja ima ovakvu carinsku stopu na uvoz nafte“, kazao je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.