U SAD-u predložen zakon kojim bi se strancima mogle nametnuti sankcije ako naruše stabilnost BiH 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kongresmenka En Vagner iz Komiteta za inostrane poslove Predstavničkog doma i kongresmenka Suzan Vajld objavile su saopštenje nakon što su predstavile Zakon o podržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije., prenosi klix.ba.

Cilj predloženog zakonskog rešenja jeste poslati jasan signal odvraćanja negativnih delovanja pred oktobarske izbore u BiH.

„Destabilizirajuće i antidemokratsko ponašanje nekih zvaničnika u BiH, kao i destruktivni uticaj Rusije, prete da potkopaju nasleđe američkog vođstva u posredovanju u Dejtonskom mirovnom sporazumu i podržavanju stabilnosti zemlje.

Uvođenjem sankcija za rešavanje političke krize i korupcije u BiH, ovaj predlog zakona jasno stavlja do znanja unutrašnjim i spoljnim lošim akterima da će snositi odgovornost za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji“, kazala je Vagner.

Istakla je kako SAD imaju snažnu bosansku zajednicu u St. Luisu te da je ona nakon razgovora sa lokalnim zastupnicima, shvatila koliko je važno da SAD koriste sankcije da spreče ozbiljnu destabilizaciju države.

„Uoči oktobarskih izbora, ova poruka ne može biti kritičnija”, zaključila je.

Ključno je da SAD podrže napore naroda BiH da zaštite svoj teško stečeni mir i izgrade ujedinjenu, jaču i reprezentativniju demokratiju. Između ostalih kritičnih odredbi, ovaj predlog zakona poziva BiH da sprovede presude Evropskog suda za ljudska prava. Konstruktivni pristup predloženog zakona može pomoći u stvaranju većih mogućnosti, uključivanja i stabilnosti u cijelom regionu, sada i za generacije koje dolaze“, kazala je zastupnica Vajld.

U predlogu zakona je navedeno da je zvanična politika SAD-a podrška suverenoj i multietničkoj BiH. Pruža se podrška državi na njenom putu ka evroatlantskim integracijama te je predviđena upotreba sankcija protiv onih koji podrivaju Dejton i demokratiju u BiH.

Cilj je razotkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u BiH te ugrožavanju Kancelarije visokog predstavnika i mirovnog prisustva EU u BiH.

Zakon nalaže sankcije i stranim osobama koje potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum ili na neki drugi način ugrožavaju stabilnost BiH.

Zahteva se redovno izveštavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor Kongresa nad upotrebom sankcija kako bi interni i spoljni akteri koji narušavaju stabilnost BiH za takve radnje odgovarali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari