U Slavoniji za potrošače moguće poskupljenje gasa od 1100 odsto 1foto: Shutterstock

Distributer plina Ivkom-plin iz Ivanca najavio je da bi cena gasa od 1. oktobra mogla porasti s 1,25 na 15 kuna po prostornom metru, što je povećanje od čak 1.100 odsto.

U obaveštenju poslatom građanima navodi se da je distributer u prošloj godini domaćinstvima omogućio najpovoljnije uslove nabavke gasa, te da je to planirao i ubuduće, no “trenutna situacija na tržištu uzrokuje veliku nestabilnost cena koje su na današnji dan višestruko veće od naše dosadašnje cene”, preneo je Večernji list pisanje lokalnih medija.

A ta dotadašnja cena je 1,25 kuna po kubnom s uključenom subvencijom Vlade.

“Zbog novonastale situacije verovatno vam nećemo moći ponuditi cenu nižu od cene gasa u javnoj usluzi, te vas obaveštavamo da bi naša cena od 1. oktobra prema sadašnjim cenama na tržištu, mogla iznositi čak oko 15 kn/m3 s uključenom subvencijom Vlade RH”, navodi se u obaveštenju, a prenose Varaždinske vijesti.

Uz napomenu da kupci imaju pravo odabrati snabdevača, u Ivkom-plinu ističu da je na tom distributivnom području dobavljač gasa za javne usluge Gradska plinara Zagreb čija bi okvirna cena do 31. marta iduće godine iznosila 3,3 kune po kubiku s uključenom subvencijom Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.