U toku pregovori Elektroprivrede CG i Tosčelika o nikšićkoj Železari 1Železara, ilustracija Foto: EPA-EFE FRIEDEMANN VOGEL

Elektroprivreda (EPCG) pregovara sa Tosčelikom oko kupovine nikšićke Željezare, a otežavajuća okolnost, prema rečima premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, jeste to što je turska kompanija počela otpuštanje radnika, što će se okončati do 1. septembra.

Novac za kupovinu akcija još nije u planiranom rebalansu budžeta, javlja Radio-televizija Crne Gore.

Abazović je nakon sastanka sa predstavnicima EPCG i radnika rekao da je najveće opterećenje datum, jer je turska kompanija obavestila da je do 1. septembra spremna da servisira svoje obaveze i da posle toga nije zainteresovana.

“Da ne bi ostavili radnike spremni smo da nešto što se tiče njihovih doprinosa podržimo kao vlada, ali im teško možemo pomoći da im se ne prekine radni odnos, ako Tosčelik tako odluči“, rekao je Abazović.

On je poručio da Vlada želi da zaštiti radnike, ali i da podržava napore EPCG da preuzme imovinu Železare i pokrene sopstvene biznis aktivnosti: “Radnici su svesni da činimo sve što je u našoj mogućnosti. U svakom slučaju, veliko raspoloženje postoji da Vlada podrži EPCG u njihovim naporima da uvećaju svoj kapital i samim tim zadovolje socijalnu komponentu i radnike.”

Odgovarajući na pitanja novinara, Abazović je kazao da moguća kupovina deset odsto akcija EPCG od države nije povezana sa preuzimanjem Željezare, te da su to dva odvojena posla, kao i da su elektroenergetskoj kompaniji „odrešene ruke“ da pregovara sa turskom kompanijom.

On je kazao da novac za kupovinu akcija još nije u planiranom rebalansu budžeta koji će se, kako je najavio, naći pred poslanicima u toku septembra.

Abazović je najavio da će se sama odluka o kupovini akcija EPCG doneti na nekoj od narednih sednica Vlade.

Predstavnik EPCG Radovan Đukanović saopštio je da pokušavaju da prevaziđu problem u Železari, dodajući da se svi nalaze na istom zadatku.

“Svi smo na istom zadatku i kod svih postoji dobra i draga volja, kao i za što brže delovanje. To je možda i najveći problem, što nemamo puno vremena. To nam je zadatak, spremni smo da svom svojom snagom i energijom prevaziđemo problem, iako sve poteškoće crnogorske privrede jednim velikim dijelom su na leđima elektro-energetskog sistema, ipak, smo spremni uz podršku većinskog vlasnika i vlade da izađemo u susret nadolazećim problemima”, rekao je Đukanović.

On je dodao da su pregovori između EPCG i turske kompanije u toku.

“U tim pregovorima ćemo konkretizovati neka pitanja – kupovinu imovine Toščelika i u kontekstu toga aktiviranja određenih pogona i biznisa”, dodao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.