Uhapšen bivši hrvatski ministar zbog malverzacija evropskim novcem 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nekadašnji hrvatski ministar privrede i direktor Kroacija osiguranja (Croatia) Hrvoje Vojković uhapšen je danas po nalogu evropskih istražitelja zbog sumnje u malverzacije evropskim novcem, objavljeno je u Zagrebu.

Ne navodeći imena uhapšenih, hrvatska Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) saopštila je da su u saradnji s istarskom policijom u toku hitne dokazne radnje protiv dve osobe, koje su uhapšene zbog subvencijske prevare u poljoprivredi i falsifikovanja isprava.

Sumnja se da su dvojica uhapšenih, od kojih je jedan Vojković, počinili subvencijsku prevaru na tri konkursa u poljoprivrednom sektoru koje je u razdoblju od 2020. do 2022. raspisala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Navodno je Vojković dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio.

EPPO je nadležan za istragu, krivični progon i podizanje optužnica za krivična dela protiv finansijskih interesa EU.

Hrvatski mediji podsećaju da je bivši ministar s početka 2000-tih i član Hrvatske socijalno-liberalne stranke smenjen s funkcije predsednika uprave tada državne firme, „Croatia osiguranje“, pošto su mediji 2010. pisali o navodno bespravnoj gradnji vikendice s bazenom. Godinu kasnije optužen je za bespravnu gradnju vikendice unutar zaštićenog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari