Andrej Plenković: Nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu, ali ga je predsednik Hrvatske Zoran Milanović optužio da bi to učinio kada bi mogao.

Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu, kazao je Plenković na konferenciji za novinare, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron, posle samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu, kazao da nije isključeno slanje vojnika u Ukrajinu u budućnosti, javlja HRT.

Plenković je podsetio da su nedostajala četiri glasa u Saboru da se odobri učešće Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, ali pošto nije uspela ni ta simbolika, kako je rekao, Hrvatska nije ni nudila opciju da njeni vojnici idu u Ukrajinu.

„To ne znači da mi ne nastavljamo vojno podržavati Ukrajinu. To radi hrvatska vlada celo vreme, to ćemo i nastaviti“, dodao je Plenković.

Milanović je ocenio, međutim, da je Plenkovićeva izjava potvrdila definitivno da je oin „premijer opasnih namera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini“.

„Iz njegovih reči jasno proizlazi kako ‘Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu’ samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i predsednika Republike za takvu ludost“, naveo je Milanović.

Prema oceni Milanovića, Plenković do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor sprečio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini, a posebno mu smeta to što sada „ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu“.

„Da nema Hrvatskog sabora i predsednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini“, navedeno je u saopštenju Kancelarije predsednika Hrvatske.

Milanović je zatražio od premijera da saopšti o čemu se tačno razgovaralo u Parizu i što je tamo obećao u ime Hrvatske.

„U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo već i učestvovati u raspravama o učeščću hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obavezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu?“, navedeno je u saopštenju Milanovića.

„Stav predsednika Republike Zorana Milanovića je čvrst i jasan: dok je predsednik države i vrhovni zapovednik Oružanih snaga Republike Hrvatske ni jedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu. Jedino rešenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će sprečiti nove žrtve i spasiti hiljade života“, poručio je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari