Uljarević: Vlada nema legitimitet da potpiše Temeljni ugovor 1Foto: Nikola Šćekić

Ova verzija Temeljnog ugovora može na Vladi dobiti podršku, ali to bi bila najgora stvar koju bi mogli da urade premijer Dritan Abazović i ministri, smatra Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje.

Ona poručuje da ugovor mora biti odraz konsenzusa i Vlade i parlamentarne većine.

“U ovom trenutku to ne postoji. Teoretski, ugovor se može usvojiti na Vladi Crne Gore u ovom obliku. Ako se ovakav usvoji, on može duboko uzdrmati njen legitimitet jer Vlada nema legitimitet da takav ugovor potpiše, jer za njega nije dobila podršku u parlamentu. A šta to znači?

Da bi premijer Abazović postao sve ono što je bio Zdravko Krivokapić u trenutku kada ga je najžešće kritikovao”, kazala je Uljarević za Televiziju Nikšić.

Komentarišući izjavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da pitanje Temeljnog ugovora nije najvažnije za budućnost Crne Gore već deblokada pregovaračkog procesa, ona je ocenila da se “moramo pitati šta je pozadina toga”.

“A mislim da je pozadina da se DPS i sam predsednik države predstave kao konstruktivni element, kao onaj ko spušta tenzije dok ih premijer podiže.

Ukoliko premijer i dalje bude zatezao to uže, to će dati prostora DPS-u da podrži njegovu smenu u Skupštini, ali će imati opravdanje da nisu oni ti koji su podizali tenzije, već su insistirali na evropskim integracijama Crne Gore”, rekla je između ostalog Uljarević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.