UNHCR: Od izbijanja rata u Ukraijini u Crnoj Gori boravi više Rusa nego Ukrajinaca 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

U Crnoj Gori trenutno boravi 8.300 izbeglica iz Ukrajine, dok je od izbijanja rata u toj državi „jako veliki broj“ Rusa došao u Crnu Goru, saopštila je danas Kancelarija Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR).

Izbeglice iz Ukrajine čine 1,2  do 1,3 odsto od ukupnog stanovništva Crne Gore i oni su pod režimom privremene zaštite, saopštio je za TV Vijesti službenik za pravnu zaštiu UNHCR-a Slobodan Raščanin.

Po njegovim rečima od izbijanja rata u Ukrajini, 24. februara ove godine, više od 24.000 Ukraijinaca je ušlo u Crnu Goru.

Granična policija beleži povećan dolazak Rusa i Belorusa u Crnu Goru. Od izbijanja rata, u Crnu Goru je došlo oko 10.000 Rusa i manje od 1.000 lica iz Belorusije, kazao je predstavnik UNHCR-a i ocenio  da je to „prošireni rezultat rata u Ukraijini“.

Raščanin je naveo da je pet do sedam Ukrajinaca zatražilo azil u Crnoj Goru, ali da je povećan zahtev za tom vrstom zaštite od strane Rusa.

„Rusi su u režimu turističkog boravka ili privremene zaštite po Zakonu o strancima, ali jeste povećanje broja lica koji traži azil. Govorimo o 30-40 lica iz Rusije koji su od izbijanja rata u Ukrajini zatražili azil u Crnoj Gori“, kazao je predstavnik UNHCR-a.

Raščanin je objasnio da su državljani Ukrajine pod režimom privremene zaštite od godinu dana, koji se kasnije može produžavati.

„Jedno od prava tih lica je pravo na azil i za  asada taj broj nije veliki, ali postoji kao mogućnost“, ukazao je on.

Predstavnik UNHCR-a je rekao da Kancelarija visokog komesarijata za izbeglice radi sa Vladom Crne Gore i međunarodnim partnerima da sistem privremene zaštite zaživi i doda da tu „postoje određeni izazovi“.

„To je prvi put u istoji Crne Gore i po prvi ut na tlu EU da je takva jedna zaštita aktivirana. Tu još  uvek postoje određeni izazovi, ali radimo na tome da svako dobije legitimicaiju i prava koja mu pripadaju na osnovu te vrste zaštite“, dodao je Raščanin.

Objasnio je da su lica iz Belorusije, još uvek u režimu turističkog boravka, ali i ocenio da „postoji mogućnost da će ta lica u nekom trenutku zatražiti azil u Crnoj Gori.“

„Crna Gora standardno drži politiku otvorenih granica i to je nešto što UNHCR i međunarodna zajednica pozdravljaju… Sistem je mali i postoje određeni izazovi, ali mora da se oda priznanje naporima koji državni organi ulažu i politička volja da se radi na zaštiti tih lica“, zaključio je predstavnik Kancelarije visokog komesarijata za izbjeglice UN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.